Собственици на автокъщи изказаха недоволството си срещу взетото решение автомобилите втора ръка да се предлагат с най-малко три месеца гаранция. Според автотърговците на фона на финансова криза, това ще унищожи бизнеса им.

В една от многото автокъщи в Дупница и региона, която ще продава коли втора употреба с гаранция за изправност собственикът е категоричен, че заради идеята на транспортния министър реализираните печалби рязко ще спаднат.

Според съдържателите на автокъщи промяната ще бъде в полза само на вносителите на нови автомобили. "Това е най-вече, опитват се вносителите на нови автомобили да ни заробват тотално" каза Йордан Багажки, собственик на автокъща.

И докато търговците на коли втора употреба са притеснени за бизнеса си, от своя страна купувачите смятат, че така ще бъде гарантирана сигурността на автомобила.

До края на месеца всички автомобили, закупени втора ръка, ще могат да се ползват с до три месеца гаранция. Промяната ще влезе в сила след като търговците се сдобият със задължителните стикери за качество, предаде бТВ.

Комисията за защита на потребителите ще налага строги санкции при откриване на несъответствия с обявеното от търговеца на автомобили, предупреди същеврменно пред агенция „Фокус" Дамян Лазаров, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Ние имаме ангажимента там, където тези условия не се спазват, да се намесим в съответствие с изискванията на закона. Ако видим неспазване на предварително обявени условия, ще се наложи налагане на по-строги санкции.

По думите му - този меморандум е израз на добра воля, декларация от страна на група търговци, че ще направят нещо повече за потребителя. Виждаме, че тази гаранция започва от три месеца и няма ограничение, може да е четири, пет и повече месеца, ако те решат

По думите му - в случая това е само в полза на потребителя, тъй като с технически изправния автомобил се намаляват рисковете от всички участници в движението по пътищата.