Над 60 сгради участват в деветото издание на Национален конкурс „Сграда на годината".

Престижният форум се превърна в своеобразен преглед на тенденциите в развитието на архитектурата и строителството у нас, като неговата цел е да бъдат отличени качествените и оригинални идеи, както и новаторски решения, реализирани през съответната година.

Заедно с това конкурсът инициира и благотворителни кампании, свързани с възстановяването на знакови български сгради. През 2008 г. Боянската църква, а през 2010 г. - музеят на Колю Фичето, показаха, че ктиторският дух и почитта към символите на българската духовност и култура никога не са напускали българите.

Реализираните сгради за периода 1 ноември 2009 - 1 ноември 2010 г. се представят в отделни категории, свързани с предназначението им. От миналата година организаторите на конкурса учредиха и награда за зелени сгради, чиято идея е да представи добрите примери в енергоефективното и устойчиво строителство у нас.

В тазгодишния конкурс има тенденция към увеличаване броя на сградите със социална функция: болници, училища, оздравително образователни центрове, както и сгради, обект на регенерация.

През 2010-та година сградите са разпределени в следните 12 категории: офис сгради, жилищни сгради, многофункционални сгради, търговски сгради, хотели, ваканционни комплекси, сгради за административно обслужване, производствени сгради и логистични центрове, сгради наука, образование и спорт, сгради култура изкуство и религия, сгради в областта на здравеопазването и зелени сгради.

Знаково е участието на построения през 1858 г. от Уста Колю Фичето и възстановен през 2008-2010 г. Хан на Хаджи Николи във Велико Търново, който, заедно с реставрирания Музей в Дряново, е своеобразен дан за 210-годишния юбилей на българския Леонардо Да Винчи.

Победителите по отделните категории се определят от 19-членно жури от изявени български и международни професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, строителството, градоустройството, консултантските услуги и бизнес средите. На базата на определени и ясно дефинирани критерии всеки дава своя глас за най-добрия според него проект, като финалното гласуване и избор на победители става дни преди церемонията.

Официалната церемония по награждаване на победителите в деветото издание на "Сграда на годината" ще се състои на 16 декември 2010 г. в Кемпински хотел Зографски, София.

Критерии за избор на победители в конкурса „Сграда на годината"

Основните критерии при избора на победител за съответната категория са цялостното представяне на сградата, вътрешната и външната архитектура, строителството, конструкцията, разположението, ползата за обществото, влиянието върху околната среда, интериорът и дизайнът.

Сред архитектурните критерии на „Сграда на годината" се оценяват иновациите в дизайна, фасадата, интериорните решения, както и ефективността на дизайна - особено характерна за офис сградите, търговските сгради, хотелите и индустриалните сгради.

Техническите характеристики на сградата формират друга съставна част на оценката - разположение и достъп, предлагане на допълнителни услуги към общата функционалност и качество на строителството.

„Зелената идея" е все по-силно застъпена във всички сфери на живота, една от които е строителството. Сред критериите за избор на „Сграда на годината" се оценява и използването на енергоефективни материали с ниско съдържание на вредни емисии и сертификат за качество. В съвременното строителство приложение намират рециклирани или рециклируеми материали и технологии.