България направи заявка за износ на ток за Сирия от още непостроената атомната електроцентрала в Белене. Това стана ясно от думите на президента Георги Първанов по време на съвместното му пресконференция с неговия сирийски колега Башар ал Асад.

България, със строителството на АЕЦ "Белене", би могла да създаде представки за износ на електроенергия, включително и за Сирия, където има недостиг на електричество, каза Първанов.

Президентът заяви, че Сирия и България водят разговори със страните от Каспийския регион и Турция за износа и транзита на газ и петрол. Според него в тази област двете държави могат да си сътрудничат.

Държавният глава отбеляза, че вече има български фирми, които водят разговори за инвестиции в Сирия в областта на строителството, инфраструктурата и СПА туризма.

"След дълго прекъсване на нашите двустранни отношения, днешните ми разговори с президента Асад са част от един много активен диалог, който се води през последната една година на всички нива", заяви още Първанов.

Според президента, България като член на Европейския съюз може да се превърне в един важен фактор при формирането на европейската политика по отношение на Сирия и по отношение на Близкия изток като цяло.

"Днес по време на разговорите почувствах, че връзките, които са съществували между нашите две страни не са изчезнали по време на двете трудни и сложни десетилетия, които преживя целия свят", заяви сирийският президент Башар ал-Асад в началото на своето изказване. "Днес се срещам с президента Първанов в името на това да възобновим тези връзки, това приятелство, да ги оживим отново", добави той.

"По време на разговорите си с Първанов акцентирахме върху това как да набележим една ефективна стратегия на бъдещите си двустранни отношения, така че в бъдеще те да се радват на развитие и разширяване, увеличаване на икономическия стокообмен", каза Башар ал-Асад.

Сирийският президент подчерта географското положение на двете страни. "Засегнахме също така възможностите да се възползваме от важното географско положение на България в региона на Черноморския басейн, съответно положението на Сирия в района на Средиземноморието. Така че това да бъде изходна точка за наши бъдещи взаимоотношения на сътрудничество", заяви Башар ал-Асад.

Той се спря и на активното сътрудничество, което през последните години Сирия има със своята съседка Турция в областта на инфраструктурата."И доколкото в момента Сирия изгражда стратегически взаимоотношения със своя съсед Турция по отношение на изграждането на инфраструктурни проекти, то защо да не продължим тази инфраструктура, така че тя да обхване и България, която е другият съсед на Турция. Това би могло да се отнася както за енергийните системи на нашите страни, така и за транспортните системи - ж.п. транспорт, сухопътен, морски", заяви сирийският гост.

Източник: БГНЕС, Президентство