Овалният кабинет, "ситуационната стая" и органичната градина на първото семейство са между най-същественото в нова виртуална разходка на Белия дом, достъпна от вторник онлайн.

Новият Web tour предлага гледки, които по правило са недостъпни за публиката, дори по време на някое от редките посещения с гид в резиденцията на президента на САЩ.

Интерактивна страница отвежда до места като Розовата градина, Източната стая и, разбира се, Западното крило. Градината със зеленчуци на първата дама Мишел Обама е включена в разходката заедно с мястото, където президентът Барак Обама играе баскетбол.

Онлайн посетителите могат да хвърлят поглед към неща, които те не биха могли да видят по време на реална разходка като например "ситуационната стая", ултра-обезопасено място в Белия дом за ръководене на кризи.

Стаята е създадена по искане на президента Джон Кенеди след провала на нахлуването в Залива на прасетата в Куба през 1961 г..

Модернизиран и разширен през 2007, този комплекс от стаи е обитаван 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата за анализиране на националната и международна разузнавателна информация, според сайта.

Той също така позволява на президента да общува по сигурен начин с американски военни командващи и чужди държавни глави по света.

Зоните на резиденцията заедно с пресцентъра - създаден на мястото на плувния басейн на президента Франклин Делано Рузвелт също са достъпни в тура.

Източник: БГНЕС