Депутатите приеха на първо четене законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2011 година. Гласуваха 157 депутати. „За" гласуваха 114 народни представители , „против" бяха 43-ма, „въздържали се" - няма.

Най-съществената промяна в него е покачването на вноската за пенсии с 1.8 на сто от 1 януари догодина. Очаква се това да намали дефицита във фонд "Пенсии". Други 110 млн. лв. допълнително ще дойдат от увеличаването на минималните осигурителни прагове по професии. По-малки ще са и разходите за болнични, тъй като се запазва антикризисната мярка институтът да плаща от четвъртия ден на боледуването, а първите три да поема бизнесът.

Министърът на социалните грижи Тотю Младенов обясни пред парламента, че с бюджета за държавното обществено осигуряване за 2011 година се постигат две основни цели - намаляване на дефицита,натрупан в ДОО, който е над 2 млрд. лв. със 699 млн. лв. Втората цел е да се гарантира социалната защита на всички български граждани, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

„Ние намерихме този баланс, който дава дългосрочна устойчивост на пенсионната система. През тази една година всички политически партии имаха възможност да се включат в този дебат, тъй като той се водеше сред обществото с провеждането на редица кръгли маси в страната", посочи той. По думите му правителството на ГЕРБ намали осигурителната вноска с 0.2% като по този начин помага на бизнеса и дава устойчивост на основната социална защитна мрежа, каквато е държавното обществено осигуряване.

Като процент от БВП разходите за пенсии са 9.6%. Средната пенсия от 263 лв. ще нарасне на 265 лв., което е естественият ръст на пенсиите, тъй като новоотпуснатите пенсии са по-високи. Това каза пред народните представители по време на дискусията управителят на НОИ Христина Митрева. Митрева посочи, че нетният коефициент на заместване на доход от пенсия, наистина през 2011 година е по-нисък, което се дължи на това, че няма да има индексиране на пенсиите по швейцарското правило. По думите й въпреки това разходите за пенсии намаляват, защото са били отложени във времето увеличаването на вдовишката добавка и добавката за старост.

По отношение на разходите за отглеждане на малко дете, Митрева заяви, че те се увеличават от 350 млн. лв. през 2010 година - нарастват на 430 млн. лв., тоест с 80 млн. лв. Управителят на НОИ посочи, че увеличаването на срока за изчисление на срока от 12 на 18 месеца за майките, е практика на всички европейски държави.

Срещу бюджета се обявиха Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция.

„Предложеният бюджет е популизъм, липса на визия, непоследователност, непрозрачност и е вреден за осигурените лица и за бизнеса. Вместо да осигурява защита, той е превърнат в елемент на запазването на фиска. Това, което се предлага, е „демонтаж на социалната държава", заяви Драгомир Стойнев, председател на Комисията по труда и социалната политика и депутат от КБ.

От името на Синята коалиция Веселин Методиев заяви, че хаотичното внасяне на бюджети в парламента е институционален проблем. „Увеличението на вноските и тази игра с процентите от 2% до 1.8 изцяло не отговаря на текстовете, които бяха внесени в НС", заяви Методиев.

Той отбеляза, че не е отразено прехвърлянето на100-те милиона от професионалните фондове - така нар. „частична национализация" и посочи, че никой не е развълнуван какво ще се случи с пенсионната реформа 2035 година. „Един от най-големите проблеми е „средната класа"- хората, които са инициативни, хората, които са самонаемащи се лица", каза Методиев. Той обясни, че данъчното бреме и осигурителното бреме става толкова голямо, че приближава близо 20% от месечните им възможности и ще трябва да фалира на третия месец или да влезе в сивия сектор.

ДПС също не подкрепи бюджета, защото според парламентарната група на партията нивото на социална закрила на българските граждани не се повишава.

По материали на БНТ, БНР и Фокус