Богатите държави трябва да развиват вътрешното си търсене, както го правят страните с бурно развиваща се икономика, а не да разчитат само на износа си, защото в противен случай светът ще стигне"до фалит", заяви в Сеул бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва.

Ако развитите страни "не потребяват и разчитат единството на износа (за излизане от кризата) светът върви към фалит", предупреди пред журналисти бразилският президент малко преди началото на срещата на върха на Г-20, основна тема на която са неравновесията в световната икономика и"войната на валутите".

Лула, който ще присъства на последната си среща на Г-20 като президент, изрази също така безпокойството си от последиците от политиката на затягане на коланите в развитите страни, целяща намаляване на публичните им дефицити.

Ръководителите на 20-те най-големи икономики в света се събират днес и утре в Сеул за среща на върха, която се очертава да бъде бурна заради напрежението, породено най-вече от мерките на САЩ за стимулиране на икономиката. Бразилия и други страни като Китай обвиниха САЩ, че искат да улеснят износа си за сметка на коркурентноспособносттана икономиките им.

Източник: БГНЕС