Класация на Международната маркетингова агенция "Ей Ти Кърни" нарежда България на първо място в Европа и на 13-то в света по развитие на аутсорсинга.

Пазарът на предоставянето на услуги на външни фирми или лица в страната възлиза на 100-150 милиона евро годишно, но страната ни има потенциала да го увеличи до десет пъти, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на конференция по темата.

Предимствата на България на пазара на предоставянето на услуги към външни фирми или лица са стратегическото й положение и близостта до важни пазари, политическата и макроикономическата й стабилност и квалифицираната и многоезична работна ръка, разбира се, и привлекателната данъчна среда, посочи министър Трайков. Той самият би прехвърлил дейности на министерството към външни изпълнители.

Министерството на икономиката вижда възможност да аутсорства и дейности по оперативна програма "Конкурентноспособност", допълни икономическият министър.

Министър Росен Плевнелиев, пък, бе категоричен: "Винаги се възхищавам на възможностите на Пътната агенция да аутсорства всичко. Пътната агенция е един блестящ пример за аутсорсинг в действие."

България е с водещи позиции на международния пазар на аутсорсинга и това трябва да се използва в кампанията за привличане на чужди инвестиции, казват от икономическото министерство.

Източник: БНР