Лидерите на 20-те най-големи икономики в света отказаха да призоват страните да спрат да обезценяват валутите си, оставяйки спора между САЩ и Китай отворен, което поражда опасения от глобална търговска война, пише AP.

В края на двудневната си среща страните от Г-20 публикуваха размито изявление, в което единствено се казва, че са се съгласили да се въздържат от "конкурентно обезценяване" на валутите.

Изявлението няма да доведе до почти никакви последствия, тъй като спорът, който влоши настроенията около срещата, е свързан с обвиненията на Вашингтон, че Пекин изкуствено поддържа евтин юан, за да подсили износа си.

Спорът по отношение на валутите заплашва да възроди пагубните политики на протекционизъм, които например са били прилагани по време на Голямата депресия от 30-те години на миналия век.

Най-големият страх е, че търговските бариери ще върнат световната икономика отново към рецесия. През 1930 г. САЩ приема закон, който вдига тарифите за вноса и който се смята, че задълбочава Голямата депресия като ограничава търговията.