Президентът Георги Първанов се срещна с премиера на Русия Владимир Путин, който е на еднодневно посещение у нас.

Радвам се, че това рестартиране на отношенията, което преди много години ние положихме заедно с вас, което имаше реални силни измерения в редица сфери, има своята приемственост и в настоящето българско правителство, каза държавният глава в началото на срещата.

Президентът припомни срещата си с Владимир Путин в Загреб през юни 2007 г., когато обявиха заедно идеята за проекта "Южен поток", и изрази удовлетворение, че днес има споразумение за създаването на съвместна компания.

След около година колебания и търсения на нови параметри, се радвам, че има възможност за активизиране на работата по основните енергийни проекти, каза президентът Първанов.

Премиерът Владимир Путин посочи, че днес с премиера на България са водили много обстойни, съдържателни и резултатни преговори, които са завършили с подписването на важни документи, даващи начало на работата по българското участие по "Южен поток".

Той допълни, че са били обсъдени и редица други направления на двустранното сътрудничество като ядрена енергетика, машиностроене, военонотехническо сътрудничество, транспорт.

Като цяло ние сме доволни от темпа на развитие на отношенията ни, през миналата година стокообменът имаше спад, но сега той се възстановява с достатъчно бързи темпове, задачата е тази тенденция да се запази, каза Владимир Путин.

Президентът Първанов подари на Владимир Путин златен киликс от могилата Голяма Косматка.

Източник: БТА