За Южен поток първоначалната ни договорка е руската страна да поеме първоначалното финансиране. Този проект е изцяло в полза на България. След предпроектното проучване, което ще направи смесеното българо-руско дружество ще стане ясна и цената за газопровода. 400-500 млн. евро ще инвестира България, а всяка година тази инвестиция ще дава на страната ни над 2 млрд. евро печалба. Това заяви тази сутрин премиерът Бойко Борисов в интервю за бТВ.

Същото е и с "Набуко". Три пъти подчертах, че "Набуко" е приоритетният проект за България, заяви министър-председателят. Ще си подпишем и с Турция, така че да имаме диверсификация на газа и през Турция. Разбрахме се с румънското правителство да ускорят тяхната дейност, защото от страна на Русе сме готови също да направим диверсификационна връзка. През тази седмица ще довършим всички тези процеси, подчерта още Борисов.

Борисов каза, че проектът за втората атомна централа Белене е „съшит" , без рамки и конкретика - колко ще струва, как ще се финансира, какво предприятие ще го прави. По думите му - само реакторите на АЕЦ Белене струват 3.9 млрд. евро. За АЕЦ "Белене" аз дори не позволих да се говори. За разлика от АЕЦ, което никой не го иска, Южен поток всички го искат, добави премиерът.

Борисов посочи, че виждането му за проекта за нефтопровода Бургас-Александруполис е, че той не е добър за България, опасен е за екологията и за туризма и затова руският премиер, знаейки мнението му, не е повдигнал въпроса. Той обаче напомни, че този проект е почнал точно по времето на Костов. Значи тогава не е защитаван руският интерес, а сега е защитаван, попита риторично Борисов. Учудвам се как г-н Костов, уважаван от мен човек, се упражнява на наш гръб, каза той по повод мнението на Синята коалиция за енергийните проекти. И посочи, че за него Първанов и Костов си приличат уникално - забравят какви са били, какво са правили и сага говорят, сякаш току що са се родили.

В петък и събота сме провели 3-4 разговора с еврокомисаря Йотингер по енергетика. Всяко решение съгласуваме с Брюксел, каза още той. Аз съм спрял двата проекта, единия - изгодния съм го пуснал, каза премиерът и добави, че му е омръзнало да слуша отляво и отдясно заплахи какво може да се случи, ако направи нещо, или не го направи.

Борисов опроверга информациите на ИТАР-ТАСС, че цената за газа за България ще падне 7%. Аз не искам да ми се дава този политически знак, има си експерти - те да договорят цената, заяви той.

В момента има и обратен процес на връщане на изтекли мозъци на Запад към България. Особено след идването компанията Хюлет Пакард, допълни Борисов.

За имотите на Цветан Цветанов и Андрей Иванов премиерът заяви, че за него е важно да има доверие в партията ГЕРБ. И смятам, че го има. Според него е важно да бъде обяснено пред медиите разбираемо как са придобити имотите. Цветанов го е направил убедително от трибуната на парламента, от Иванов обаче имало какво да се иска още.

От интервюто на премиера стана ясно, че се издирват с червена бюлетина от Интерпол лицата, отправили заплаха за живота на Борисов и обещали за ликвидирането му 400 000 евро, стана ясно от думите на премиера.

„А тези, които коментират тези заплахи, им пожелавам такива заплахи да тегнат и за тях и да видят как се чувстват хората, семействата и близките, когато четат подобни неща", допълни Борисов. „Не ме е страх".