Състав на Софийски градски съд оправда бившия военен министър Николай Цонев по повдигнатото му обвинение по член 282 от Наказателния кодекс.

Единственото нещо, което каза Цонев след решението на съда беше, че призовава всички български граждани да продължат да вярват на българския съд. Прокуратурата е твърдо решена да протестира днешното решение на съда.

Припомняме, че прокуратурата поиска ефективно наказание в средния размер на предвиденото в закона за такова нарушение т. е. 4,5 години лишаване от свобода за бившия военен министър Николай Цонев. Престъплението е изключително тежко, но следва да се отбележи, че подсъдимият е неосъждан, твърди държавното обвинение. Цонев е подсъдим за това, че през периода 12 февруари - 1 юни м.г. е одобрил закупуването на "Комплектомобилна производствена линия за метални конструкции UBM", т. нар. хангари. Това е станало въпреки липсата на осигурено финансиране, с което военното ведомство е ощетено с 8 025 825,45 лева.

Неговите действия са довели и до материално облагодетелстване на Таня Попова, съпруга на Радион Попов, който на 6 юни 2008 година бе избран за зам. министър на външните работи и зае мястото на подалия оставка Феим Чаушев. Попова, която поема управлението фирмата, е официален представител на американската компания "MIC Industries" и вносител на машината UBM, след като съпругът й е назначен в МВнР и получава над 400 000 хиляди долара комисионна.

Източник: БГНЕС