Бюджетен капан от 644.974 млн. лв. е заложил предишният военен министър Николай Цонев в последните си месеци на власт. За тази сума екипът му сключил обществени поръчки, без да има осигурени пари за сделките.

Най-скандален е обаче договор с фирма за яхтен туризъм, която е предоставила круиз по море за 85 000 лева. Част от договорите по времето на Цонев са подписани с обезпечение 0 лева, а други са имали начално финансиране, но са продължени с анекси, за които няма пари.

Милионите в графата на отбраната са само за миналата година и са основно за закупуване на военна техника. В сумата влизат също неразплатени горива, консумативи и разходи за социални дейности.

Предишното правителство е поръчвало на фирми различни дейности, без заложени средства в хазната. Това е нарушение на чл. 79 от Закона за държавния бюджет, обясни главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков.

Преди ден премиерът Бойко Борисов обяви, че в последните си месеци Тройната коалиция е сключила сделки за 2.15 млрд. лв., без да има осигурени за това пари от бюджета.

"Отличник" с необезпечени договори е и Министерството на околната среда. Справката сочи, че за 271 млн. лв. са подписани споразумения, но парите ги няма в бюджета. Анексите към тях са 20. Най-голямата дупка в бюджета на министерството отваря Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Одитът му сочи, че сключените договори превишават многократно свободните пари в дружеството. От 2005 г. до септември 2009 г. предприятието е увеличило договорените суми 18 пъти.

Незаконните договори на правосъдното министерство, сключени от предишния кабинет, са на стойност 76.6 млн. лв. Към тях има 3 анекса. Агенцията по вписванията има да дава 1.5 млн. лв., а Главната дирекция на затворите - 4.3 млн. лв. на частни фирми.

Министърът на правосъдието Маргарита Попова разкри още през октомври м.г. неизгодни договори, сключени от предшественичката й Миглена Тачева, които са поставили министерството пред фалит. В част от документите бил заложен строежът на две съдебни палати - в София и във Варна. 350 млн. лв. са задълженията, които е оставил старият екип в правосъдието.

Само договорите за строителство на съдебните палати в столицата и Варна възлизат на над 300 милиона лева. Към тази сума има анекси за още 30 млн. лв. При проверката бяха установени и нередности при доставката на храни за затворите.

Най-много незаконни обществени поръчки обаче има регионалното министерство. Задълженията на ведомството са 302.9 млн. лв., а Изпълнителната агенция "Пътна инфраструктура" е поръчала необезпечени дейности за 421 млн. лв.

Договорите, за чиято реализация не са били предвидени средства в държавния бюджет, могат да бъдат анулирани от съда, коментираха вчера висши магистрати.

Някои от тези сделки вече са в прокуратурата, а за другите тя може да се самосезира и да ги атакува пред Административния съд. Не става въпрос за наказателно преследване на един или друг държавен служител, а за отмяна на колективни решения, които са в противоречие на закона, обясняват юристи.

По този начин държавата ще си спести загробващите неустойки по тях. На една от сделките всеки божи ден течела неустойка от 100 хил. лв.

Източник: в. Стандарт