Софийският апелативен съд призна за невинен и оправда напълно бившия изпълнителен директор на Държавния фонд "Земеделие" Асен Друмев. Той е подсъдим това, че е сключил сделки, с които е ощетил фонда, както и че е злоупотребил със средства по програма "САПАРД".

Според обвинението Друмев е подписал договори с фирми в нарушение на правилата. Европарите е трябвало да бъдат отпуснати за фирми, които произвеждат зеленчуци и плодове, а те са били дадени на фирми - вносителки. Тогава производителите предоставили тези договори на прокуратурата. Прокуратурата твърди, че щетите са за милиони левове. По това дело на 18 март Софийският градски съд осъди Асен Друмев на четири години затвор.

Градският съд заседава и по друго дело срещу него, по което Друмев бе подсъдим за сключването на неизгодни сделки. По това обвинение той бе частично оправдан и получи наказание две години условно лишаване от свобода, с четири години изпитателен срок. Днешното решение на САС може да се протестира пред Върховния касационен съд.

Източник: бTV