Германският канцлер Ангела Меркел благодари днес на сънародниците, че енергично са преодолели икономическата и финансовата криза.

В посланието, публикувано в местните вестници под заглавие: "Четири обещания, но преди това едно благодаря", Меркел заявява: "Благодаря, скъпи мои сънароднички и сънародници., предаде Франс прес.

"Вие превърнахте Германия в страната, която най-добре преодоля световната икономическа криза. Въпреки тревогите и грижите (които се стовариха върху вас), вие не позволихте да се разконцентрирате (...) и успяхте да направите нещо, което изглеждаше немислимо преди няколко месеца", пише германският канцлер.

Публикувано днес във всички национални всекидневници, посланието трябва да бъде поместено и на сайтовете на вестниците, в някои списания и в регионалните издания.

Меркел, която ръководи от есента на 2009 година коалицията с либералите от Свободната демократическа партия, обещава и да укрепи държавните финанси, да инвестира в образованието, да развива възобновяемите енергии и да гарантира финансирането на системата за здравно осигуряване.

Брутният вътрешен продукт на Германия се сви с 4.7 на сто миналата година, но най-голямата европейска икономика, насочена предимно към износ, се възползва от бързото съживяване на световното търсене и то най-вече в Азия. Правителството на Меркел очаква тази година да бъде отчетен растеж от 3.4 на сто, допълва Франс прес.

Преди два дни германският канцлер бе преизбрана за пети път за председател на партията си Християндемократически съюз (ХДС) с 90,4% от гласовете.

Източник: БТА