Еврото възстанови позиции в сряда, след като по-слабите от очакваното щатски данни насочиха пазарните участници към прибиране на печалби от дълги доларови позиции. Неочаквано началното жилищно строителство в САЩ спадна през октомври, достигайки най-ниското си ниво от април 2009 година, което се прие като силно обезпокоителен сигнал за възстановяването в сектора.

Според публикуваните данни, началното жилищно строителство е спаднало с 11.7% до 0.519 млн., като очакванията бяха да достигне 0.590 млн. от 0.588 млн. за предходния месец. Понижението при еднофамилните жилища е било с 1.1% до 0.436 млн. За отчетния период разрешителните за строеж са нараснали с 0.5% до 0.550 млн., като се очакваше ръст до 0.570 млн. Настроението сред строителите остава подтиснато, тъй като те срещат редица проблеми. Докато ипотечните лихви са прекалено ниски, то безработицата е висока и това води до въздържане от страна на купувачите.

Потребителските цени в САЩ нараснаха за четвърти пореден месец през октомври за последните седем месеца. Основна причина за това са високите цени на петрола. В същото време основният индекс на потребителските цени остана без промяна за трети пореден месец. Според данните, инфлацията се е повишила с 0.2% на месечна база през октомври, след като за септември се покачи с 0.1%, а се прогнозираше да бъде 0.4%. Изключително ниското ниво на инфлация през последните месеци бе един от факторите, който накара Федералният резерв да вземе решение за наливане на допълнително пари, с цел стимулиране на икономиката.

Някои представители на централната банка на страната изразиха опасението си, че докато не се предприемат действия за подкрепа на икономиката, то САЩ е под риск от дефлация, както при цените, така и при заплащането. В резултат, еврото се покачи с 0.5% през вчерашната си търговия, достигайки ниво 1.3564 долара.

Негативно влияние върху единната валута все още продължава да оказва напрежението около Европейската дългова криза с акцент за сега върху Ирландия, като и вчера имаше известен натиск на дълговите книжа на т.нар. "периферни" икономики от Еврозоната. Все пак вече се обмисля пакет финансова помощ за Ирландия в размер между 80 и 100 млрд. евро и евентуален по-малък пакет в подкрепа конкретно за ирландските търговски банки.

Великобритания бе помолена също да участва в евентуална финансова подкрепа, като по-рано днес излезе информацията, че Англия се е съгласила да договори конкретни двустранни заеми за нейната съседка. Президентът на ЕС - Ван Ромпуй описа текущото състояние на периферните дългови пазари в Европа като "криза на оцеляване" не само на Еврозоната, но и на целия Европейски Съюз.

Стерлингът поскъпна с 0.4% до 1.5946 долара, след като изнесената стенограма от последното заседание на Комитета по монетарна политика към Английската централна банка не поднесе изненада на пазарните участници. От изнесения доклад стана ясно, че членовете на комитета по монетарна политика отново са на едно мнение относно водената политика. Адам Поусън е гласувал за увеличаване на размера на програмата за покупка на облигации до 250 млрд. паунда, а Андрю Сентънс е дал своя вот за повишаване на лихвата до 0.75%.

Повечето от членовете смятат, че балансът на рисковете се е променил значително и са решили, че е правилно да се задържи експанзивната политика. Те отбелязаха, че е твърде рано за затягане, тъй като все още има значителен обем неизползваем капацитет, а очакванията за инфлация в средносрочен план остават непроменени. В същото време, според тях, е рано и за допълнително освобождаване на политиката, без да има ясни сигнали за забавяне, особено след като инфлацията е значително над поставената цел и рисковете за повишаване на инфлационните очаквания остават.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД