Едно от най-загадъчните и скъпи бижута в света вече има нова опаковка. Прочутият диамант Хоуп беше поставен в нова огърлица по случай навършването на 50 години, откакто е изложен в Музея за естествена история на института Смитсониън във Вашингтон.

Той е известен като най-скъпият малък предмет в света и се оценява на около 200 млн. долара. Дизайнът на новото колие е избран измежду три проекта след гласуване по интернет на повече от 100 000 души.

В този вид диамантът ще остане в продължение на една година и след това ще бъде поставен отново в предишното си колие. Диамантът е с тегло 45.52 карата.

Джефри Поуст, куратор на изложбата от скъпоценни камъни на музея Смитсониън, обясни:

"Диамантът Хоуп е най-големият син диамант в света. Той се е образувал дълбоко под земята преди повече от милиард години. Това наистина е едно от най-редките, най-красиви и най-необикновени бижута в света."

Историята на диаманта започва преди 350 години в Индия. Смята се, че е бил третото око в статуя на богиня на разрушението Кали. Пренесен е в Европа, където го притежават френския крал Луи ХIV и английския крал Джордж V.

През 1830 година го купува лондонският банкер Хенри Хоуп, чието име камъкът носи и днес. Смята се е, че камъкът е свързан с проклятие и носи лош късмет на собствениците си, които умират трагично. Един от потомците - лорд Франсис Хоуп стигнал почти на дъното, жена му приписвала вината за разпадането на брака им на диаманта и през 1901 г. го обявил за продан.

Новият купувач, французинът Жак Коло полудял и се самоубил, а следващите двама собственици били убити.

Турският султан Абдул Хамид Втори, който през 1908 г. купил скъпоценния камък за 400 000 долара, малко след това убил съпругата си и бил свален от престола, но преди това изнесъл нелегално Хоуп във Франция и там го продал на американско семейство.

Цялото семейство на Едуард МакЛийн било преследвано от 1911 г., когато се сдобило с този носещ нещастие диамант. Говорело се, че единствения начин да се освободи човек от силата на предмета, носещ нещастие, е той да бъде подарен. Затова е интересно, че единственият човек, който не бил застигнат от проклятието, когато се сдобил с диаманта Хоуп, бил американският бижутер Хари Уинстън. Той закупил диаманта от семейство МакЛинън през 1949 г. и го подарил на Института Смитсониън през 1958 г., където е изложен и до днес.

Привличането му обаче безспорно е магнетично. Годишно седем милиона души посещават музея, за да видят синия камък с изключителен блясък и необикновена съдба.