През следващите няколко години експортно ориентираните отрасли ще движат икономиката, а държавите в Европа с икономики, основани на износа, се развиват най-бързо в момента. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в лекция пред студенти от Земеделския колеж в Пловдив.

Българската икономика също върви в тази посока, а износът до момента е нараснал с около 40 на сто на годишна база. За някои региони като Близкия Изток и Латинска Америка износът ни расте с между 70 и 80 на сто, подчерта финансовият министър. Според него, това означава, че България се завръща на традиционни в миналото пазари с висок потенциал.

Инвестициите в инфраструктура и енергийна ефективност ще бъдат основен стимул за развитието на бизнеса и икономиката през следващите години и затова те са приоритет на правителството, посочи още министър Дянков. Като най-перспективни експортни отрасли в България той открои фармацията, ИТ-сектора и земеделието, както и някои сегменти на туристическия сектор. Културно-историческият и поклонническият туризъм създават 5-6 пъти по-голяма печалба в сравнение с масовия туризъм, подчерта вицепремиерът.

Фокусът на правителството върху тези туристически сегменти означава повече средства за археология и реставрация на културно-исторически обекти с национално значение и тези инвестиции ще имат сериозен ефект върху икономиката, прогнозира още финансовият министър. Той открои и потенциала на лозаро-винарския сектор, съчетан с националната кухня, които значително могат да стимулират ръста в туризма.

В момента системата на висшето образование у нас е несправедлива, тъй като се субсидират не дотам търсени специалности на пазара, каза в отговор на въпрос вицепремиерът. Наука извън университетите е много трудно да се прави, подчерта още Симеон Дянков и допълни, че университетите с по-популярни специалности трябва да получават повече пари.

По-късно днес Симеон Дянков ще бъде в Асеновград, където ще се срещне с представители на местния Съюз на частните предприемачи, училищни директори и ръководствата на болницата и медицинския център в града.