Осъденият за убийство милионер Джон Е. Дюпон е изгубил дело във федерален апелативен съд в САЩ, който отхвърли негова жалба за нов процес, защото съдебното жури не е било уведомено, че той страда от страничните ефекти на българско лекарство по рецепта. Това съобщава днес американският вестник "Дейли таймс", излизащ в окръг Делауер, щата Пенсилвания.

Дюпон, който през този месец ще навърши 72 години, бе признат за душевноболен, но виновен за това, че през януари 1996 г. е убил Дейвид Шулц, световен и олимпийски шампион по борба. Той получи присъда от 13 до 30 години затвор.

Оттогава Джон Дюпон е обжалвал неколкократно в щатски и федерални съдилища, но винаги е губел делата, припомня вестникът. В последната жалба адвокатите на осъдения пледират, че българското лекарство N-butyl scopolamine може да усложни душевно заболяване и че на предишните процеси защитата на Дюпон е пропуснала да проучи факта, че този препарат може да е повлиял на умственото състояние на подсъдимия. (бел.ред: вероятно става дума за българския препарат Buscomed - помощно спазмолитично лекарство, чиято активна съставка е Butylscopolamine.)

Вместо това, твърдят сега адвокатите, тогавашният екип на защитата е оставил прокуратурата да се съсредоточи върху пристрастеността на Дюпон към кокаина като основна причина за неговото задълбочаващо се умствено разстройство.

През декември 1995 г., казват адвокатите, клиентът им е пребивавал в България за състезания по борба. Там му бил предписан въпросният N-butyl scopolamine против стомашно неразположение. Прокуратурата в окръг Делауер, Пенсилвания, пледира, че Дюпон няма основания да обвинява адвокатите си и че на първия процес съдът вече се е занимавал с тезата за убийство при умопомрачение и тогава много експерти са свидетелствали, че умопомрачението на обвиняемия е "базирано на неговото параноидално шизофренично състояние".

Тричленен състав на Трети апелативен съд на САЩ е признал основанията на прокуратурата и е отхвърлил жалбата на Джон Е. Дюпон, като е изложил мотивите си в документ от пет страници, пише "Дейли таймс".

Според вестника сега възможностите на Дюпон за нови обжалвания са силно ограничение.

Източник: БТА