Продавач или компютърен специалист в София и металург в Пловдив. Това са най-търсените работници в столицата и големите градове, показа анализ за пазара на труда, изготвен от Българската стопанска камара.

"Разрезът" по региони сочи, че в цялата страна най-развито като дейност е производството на хранителни продукти. Изключение правят само Бургас, Варна и частично Добрич, където голяма част от хората са заети в туризма.

Тенденцията за засилено производство на храни и напитки се дължи на инвазията на хипермаркети на родния пазар, убедени са специалистите от камарата. Причината за ръста на този сектор е, че големите вериги откриват свои магазини не само в големите градове, но и в по-малките.

Тази тенденция важи и за София, където като топъл хляб се гълтат продавачи, аранжори и спедитори по хипермаркетите. Въпреки това, най-перспективни в столицата са компютърните специалисти. Те получават и най-високите заплати.

Статистиката сочи още, че към края на 2009 г. всеки трети българин е намирал препитание именно в столицата.

Над 50 на сто от заетите лица у нас живеят в южната част на страната. Анализите на пазара на труда показват още, че почти мъртва е цялата северна част на България, където наетите лица са два пъти по-малко от тези в южната, посочи Йорданка Велинова от Стопанската камара. Особено лошо е положението в Северозападна България.

Търсенето там е основно на обслужващ персонал по магазини, ресторанти и кафенета, както и частично на банкови чиновници. Заради магазините масово се търсят и търговски представители най-вече в Сливен, Ямбол, Силистра, Видин и Русе.

Застрахователните дружества също набират персонал по по-малките градове. Такива оферти могат да бъдат намерени в Плевен и Монтана. Покрай зимния сезон е живнал пазарът на труда в Софийско и Благоевградско, откъдето захранват с хора хотелите в Банско и Боровец.

Въпреки това анализът показва, че все повече сервитьори и камериерки търсят препитание в чужбина, където заплащането и бакшишите са два пъти по-големи.

Източник: в. Стандарт