Преброяването на населението и на жилищния фонд в България да се състои от 1 до 28 февруари 2011 г., прие парламентът на първо четене. С одобряването на законови промени, внесени от ГЕРБ, депутатите решиха преброяването да се състои по-рано.

Законът за преброяване на населението и жилищния фонд в България през 2011 г., приет през май 2009 г., предвижда преброяването да започне в 8:00 часа на 10 март 2011 г. и да приключи в 20:00 часа на 24 март 2011 г. Приетите изменения предвиждат преброяването да се извършва по интернет чрез попълване на електронен формуляр от 0:00 часа на 01 февруари и до 24 часа на 09 февруари 2011 година.

От 8:00 часа на 10 февруари до 20:00 часа на 28 февруари преброяването ще се извършва чрез посещение на домакинствата, сградите и жилищата.

Промяната в сроковете се прави с оглед на необходимостта от пълна, точна и адекватна статистическа информация за състоянието на населението, икономиката и обществото за предстоящото разработване на стратегически документи за развитие на страната - Националната програма за развитие: България 2020 г. в контекста на Стратегията "Европа 2020" и новия петгодишен програмен период за усвояване на европейски фондове - 2013-2017 година. Затова е необходимо подготовката и осъществяването на преброяването да стане във възможно най-кратки срокове, посочват вносителите.

Анна Янева от левицата определи мотивите за изтегляне на сроковете като несериозни и изрази съмнение в тях. Какво пречи, "без да дърпаме 40 дни предварително", информацията да се ползва за подготвянето на програма "2020", попита тя. Янева постави въпроса и защо този законопроект не е разглеждан в Министерския съвет.

Председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева обясни, че работата на терен при преброяване винаги е продължавала две седмици. Според броя на населението по преброителни участъци преброителите са 40 хиляди души, посочи тя. До 10 декември се набират желаещи от страната да изпълняват тези функции, след това кандидатите ще бъдат избрани от общинските преброителни комисии и до 15 януари ще се сключи договор с тях. Така че от 1 февруари имаме готовност да започне броенето, отбеляза Коцева.

Приетите днес изменения предвиждат още да се увеличи двойно - от 60 на 120 лева, глобата за лице, което не предостави данни или даде невярна информация на преброителите.

Източник: бТВ