Ако окончателната цена за АЕЦ "Белене" бъде под 6.4 млрд. евро, проектът става нерентабилен и Русия може да се откаже. Неотдавна министър Трайчо Трайков изчисли цена от около 5 млрд. евро.

Към днешна дата стойността на централата е 6.7 млрд. евро, заяви пред български журналисти в Москва генералният директор на руската държавна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко. Той се позова на подписаните договори и добави, че всяко забавяне увеличава стойността на проекта.

Макар и с нежелание, от "Росатом" се съгласихме да фиксираме цената при възможно най-ниска рентабилност, обясни ръководителят на държавната корпорация.

Оттам още веднъж пресметнали всички възможности заради уникалната ситуация около централата, след като почти цялото оборудване е произведено.

"Така че фиксираната цена е от 6.4 млрд. евро може би е малко по-ниска, но резерви за допълнително сваляне няма. За точната сума се водят преговори. Не можем обаче да слезем под нивото на минимална рентабилност и ако трябва, ще се откажем от проекта", коментира Кириенко.

Ако до пролетта на идната година няма решение за строителството на централата, щял да възникне въпросът какво да се прави с готовото вече оборудване. Директорът на "Росатом" обясни, първият бетон може да бъде излят още септември догодина, а първият реактор да заработи до 2016 година.

Запитан за неустойките, ако проектът бъде спрян, Кириенко обяви, че Национална електрическа компания ще трябва да плати 1 млрд. евро. Те включват преките загуби и неустойките.

300 млн. евро от преките разходи от НЕК по проекта вече са платени, дългът в момента по приемо-предавателните протоколи е 105 млн. евро и до края на годината ще се натрупат още 45 млн. евро.

Проектът е изгоден и за двете страни, категоричен беше шефът на "Росатом", като посочи, че инвестициите ще се възвърнат за по-малко от 19 години. Кириенко потвърди готовността на Русия за дялово участие в АЕЦ "Белене", като очаква то да бъде между 30 и 40%.

Източник: БНР