Европейската централна банка и много от държавите от Еврозоната оказват натиск на Португалия да приеме международна помощ от антикризисния фонд на ЕС (FESF), предава Financial Times Deutschland. Според източник от германското министерство на финансите, ако страната приеме заема, това ще помогне и на потенциално поставената под заплаха Испания, петата най-голяма икономика в ЕС.

Молбата показва тревога сред страните от Еврозоната, че финансовата криза може да се разпространи. Според проучване на Reuters, 37 от 50 запитани икономисти смятат, че Португалия върви по стъпките на Гърция и Ирландия и ще се обърне към европейския фонд. Друго проучване пък показа, че Испания вдъхва значително повече доверие- само четирима от петдесет икономисти смятат, че тя ще прибегне до европейска помощ.

Но ЕС иска да отстрани всички рискове, тъй като помощ за Испания би изчерпало предвидените за антикризисния фонд 750 млрд. евр.

От Лисабон коментираха почти незабавно, че „тази статия е напълно невярна и не се основава на нищо". През последните дни португалският премиер Жозе Сократеш многократно подчерта, че страната му няма намерение да търси помощ.

Високопоставени европейски чиновници също се опитаха да успокоят страховете на пазарите за бъдещето на единната европейска валута, докато инвеститорите се опасяват, че пренасянето на ирландската криза в Португалия и Испания, както и в Италия и Франция се усилват.