Еврозоната сега има нужда от страни като България, от страни със строга фискална политика, каза министърът на финансите Симеон Дянков в интервю за Си Ен Ен.

Дянков посочи, че българският лев на практика е свързан с еврото още от 1999 г. и каза, че страни като България и Естония, които са със строга фискална политика, може да помогнат на еврозоната. Влизането на Естония в еврозоната от януари догодина ще я разшири с една страна, която има отговорна фискална политика, заяви българският финансов министър, помолен да коментира проблемите на еврозоната.

Сега, след като финансовите министри от ЕС бързо намериха решение за ирландската криза, време е да се насочи вниманието към Португалия и Испания, да започне подготовка за спасителен план, ако Португалия изпадне в трудна ситуация, смята Симеон Дянков. Изпреварващото планиране ще успокои пазарите, добави той.

Еврото несъмнено ще оцелее след сегашната криза, обобщи Дянков. Според него не толкова еврото е имало проблеми, а европейските институции не са били подготвени за кризата.

По-рано стана ясно, че Германия иска постоянна защита на еврото. Спасителният план за Ирландия може да успокои пазарите, но европейските лидери спешно трябва да договорят условията за постоянен механизъм за защита на еврото.

Това заяви германският заместник-външен министър Вернер Хойер, цитиран от АФП, на която БНР се позовава. Според него това трябва да стане на срещата през декември. Страховете са, Ирландия да не "зарази" и други страни в еврозоната.

От Европейската комисия пък дадоха сигнал, че не очакват Ирландия да "зарази" и други страни в еврозоната, по-конкретно Португалия и Испания, които също преминават през период на тежки икономически проблеми. Ирландският случай е специфичен и положението в Португалия и Испания не може да се сравнява с него, заяви Амадеу Алтафадж, говорител на еврокомисаря по бюджетните и валутни въпроси Оли Рен.

Вечерта в неделя след подадена молба от Ирландия МВФ и Европейският съюз се споразумяха да помогнат на страната с финансов пакет на стойност 80-90 милиарда евро. Програмата е разчетена за период от 3-4 години. До средата на седмицата се очаква Дъблин да представи план за бюджетни икономии за 15 млрд. евро.

Източник: БТА