САЩ трябва да предприеме спешни мерки, за да намали дълга си и да предотврати следващата финансова криза, която може да започне във Вашингтон, казва председателят на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) Шийла Беър в свой коментар във Washington Post.

Дългът на правителството на САЩ е нараснал два пъти през последните седем години, до близо 14 трлн. долара, а увеличението му е в резултат както на финансовата криза, така и на "нежеланието на правителството да вземе трудните решения необходими за ограничаването на дългосрочният структурен дефицит на САЩ," пише Беър.

Пенсиониращите се американци от поколението, родено в годините след Втората световна война, ще увеличат значително разходите на правителството и тази години разходите за социални осигуровки и по програмите за здравно осигуряване Medicare и Medicaid се очаква да съставляват 45% от основните разходи на правителството, в сравнение със 27% през 1975 г., според Беър.

"Разходите за отбрана също са много големи а данъчният кодекс на страната е изпълнен с точки защитаващи групи и хора със специални интереси, които имат малко общо с икономическия просперитет на страната," пише Беър. "Прекалено щедрите данъчни субсидии за жилища и здравеопазване също допринасят към нарастващите разходи и неправилното разпределение на ресурси."

Ако не бъдат предприети действия, държавният дълг на САЩ може да от 62% от БВП през тази година до 185% от БВП през 2035 г., предупреждава Беър.

"В крайна сметка това трупане на задължения ще постави под директна заплаха финансовата стабилност на САЩ, като намали доверието на инвеститорите в щатските държавни облигации," казва Беър.

"Падежът на над 70% от щатските държавни облигации, притежавани от частни инвеститори, е в следващите пет години. Сривът в инвеститорското доверие би довел до рязко покачване на цените, при които правителството на САЩ набира средства," добавя Беър.

Трябва да има двупартиен ангажимент години наред по отношение на мерките за икономически ограничения, в това число намаляване на разходите и данъчни увеличения, за да бъде разрешен проблема, смята Беър.

"По-голяма част от необходимите промени ще бъдат непопулярни и вероятно ще засегна всяка група на интереси," казва тя.