Правителството на Португалия обяви днес, че парламентът на страната е приел бюджета за 2011 г., информира Dow Jones Newswires.

Бюджетът се очакваше да бъде одобрен поради това, че Социалдемократическата партия се въздържа от гласуване, което позволи на правителството на малцинството на министър-председателя Жозе Сократеш да прокара мерки за икономически ограничения.

Съгласно новия бюджет Португалия ще намали разходите с около 3 млрд. евро и ще набере около 1.5 млрд евро от допълнителни данъци, което е продължение на въведените по-рано мерки за икономически ограничения.

Португалски работници както от държавния така и от частния сектор излязоха на стачка по-рано тази седмица, която беше първата общонационална стачка от 1988 г.

Правителството има за цел да намали дефицита на страната от 9.3% от БВП през миналата година до по-малко от 3% до 2014 г.

Днес португалското правителство опроверга появилата се информация, че страната е била поставена под натиск от ЕС да приеме спасителни средства. Президентът на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу също отрече ЕС да оказва натиск върху Португалия.