Щатските индекси приключиха първата сесия за седмицата с понижения на фона на опасенията, че дълговата криза в Европа ще продължи да се разпространява дори след като Ирландия получи спасителни средства. Индексът Dow Jones падна под 11 000 пункта през деня, но възстанови по-голяма част от загубите си в края на сесията, информира AP.

Еврото се обезцени до двумесечен минимум, след като инвеститорите потърсиха сигурността на долара и на щатските държавни ценни книжа. Златото също поскъпна.

Инвеститорите се опасяваха, че други слаби европейски страни като Португалия и Испания също ще имат нужда от помощ след като в неделя стана ясно, че Ирландия ще получи 85 млрд. евро.

Някои от тези опасения отслабнаха вчера, след като трейдърите насочиха вниманието си към положителните икономически новини. Подразделенията на Федералния резерв в Далас и Чикаго отчетоха ръст в производствената активност в техните региони.

В крайна сметка Dow Jones падна с 39.51 пункта, или 0.4%, затваряйки на ниво от 11 052.49 пункта. Индексът губеше 163 пункта по-рано през деня, понижавайки се до 10 929.28 пункта, което беше най-ниското му ниво от шест седмици.

S&P 500 се понижи с 1.64 пункта, или 0.1%, до 1 187.76 пункта, докато технологичният Nasdaq падна с 9.34 пункта, или 0.4%, до 2 525.22 пункта.

Акциите на банките бяха сред най-добре представилите се вчера. Книжата на Wells Fargo & Co. поскъпнаха с 2%, ръстът при Bank of America Corp. беше от 1.7%, докато повишението при JPMorgan Chase & Co. беше от 1.7%.

Вчера Wal-Mart Stores Inc. обяви, че ще закупи 51-процентен дял в южноафриканската верига за търговия на дребно Massmart. Книжата на щатската компания поскъпнаха с 0.2%. Сделката, която е на обща стойност около 2 млрд. долара, ще струва на Wal-Mart 20.71 долара на акция. Тя също така дава достъп на Wal-Mart до растящата южноафриканска икономика.

Цената на петрола вчера нарасна с 1.97 долара до 85.73 долара за барел. Златото със срок на доставка през февруари поскъпна с 3.20 долара, или 0.3%, до 1 367.50 долара за тройунция.

Доларът се оскъпи с 0.4% срещу индекс от шест други валути.

Цените на щатските държавни ценни книжа нараснаха. Доходността на 10-годишните облигации падна с 2.83% в сравнение с 2.87% в петък.

Инвеститорите действат предпазливо, тъй като са в очакване на икономическите данни от тази седмица, между които и докладът за заетостта в петък. Също през тази седмица се очакват данните за потребителското доверие и индексите на Института за управление на доставките следящи активността в производството и сектора на услугите в САЩ.