Еврото стартира седмицата с нови понижения спрямо водещите световни валути, въпреки окончателното решение за финансова помощ на Ирландия в размер на 85 млрд. евро. Спасителният план беше гласуван извънредно и единодушно през уикенда с цел предотвратяване на нов срив на финансовите пазари и в частност на единната валута. Спекулациите, че Португалия и Испания също могат да изпитат затруднения относно дълговете си ангажименти, провокира участниците на пазарите да продължат да разпродават европейската валута. Така доверието в нея се губи с всеки изминал ден, а в медиите започва да се прокрадва и въпросът - коя ще е първата страна-членка, която ще се отдели от Европейският съюз.

Разходите по застраховане срещу фалит на португалските и испанските правителствени облигации се повишиха до рекордно високи нива, след като спасителният пакет за Ирландия не успя да увери инвеститорите, че дълговата криза ще бъде овладяна. Според известният американски икономист, проф. Рубини, финансовата помощ за Португалия става все по-вероятна. В успокоение на пазарите финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле заяви вчера, че Португалия няма нужда да иска помощ, а министърът на икономиката на Испания Елена Салдаго повтори също, че икономиката на страната й не се нуждае от помощ. Тя също така добави, че съкращавайки бюджетния дефицит, правителството е довело регионалните разходи под по-голям контрол.

Въпреки това обаче, инвеститорите показват своето безпокойство, че спасителният пакет от помощи може да се окаже по-малък и недостатъчно голям, за да се спаси Испания при нужда. От банката HSBC изчисляват, че евентуалната сума, необходима за Испания, ще бъде 351 млрд. евро през следващите три години. На практика обаче, ЕС може да предложи само 255 млрд. евро. Това е така, защото спасителните финанси идват от емитирането на облигации, които обаче имат и за цел подкрепа на кредитния рейтинг. Всичко това най-вероятно означава, че ЕЦБ ще отложи стратегията си по изход от допълнителните финансови стимули, така както и го направи след кризата в Гърция. Също така може би ще осигури повече помощ за банките в Испания и Португалия, добавят от Bloomberg.

Според анализатори на Citigroup дългосрочният натиск върху еврото ще се запази, след като единната валута не успя да се повиши след подписването на помощта за Ирландия. Това означава, че инвеститорите не вярват, че е направено всичко възможно, за да се спре разрастването на кризата в Португалия и Испания. Пазарната нагласа е, евро-долар да продължи да спада дългосрочно.

Според анализаторите на Nomura Trust and Banking не може да се очакват положителни новини за еврото в дългосрочен план, което открива потенциал за спад към 10000. Според британската банка Barclays, Испания може би се нуждае от финансова подкрепа до няколко месеца. Barclays оценява евентуалния пакет финансова помощ за Испания за 225 млрд. евро и пакета финансова подкрепа за Португалия в размер на 34 млрд. евро. Анализатори от Goldman Sachs смятат, че еврото се намира в т.н. модел на "черния лебед" и е надценено с около 10%, въпреки че само преди дни именно те прогнозираха ново силно повишение на еврото на forex пазара.

Единната валута потъна спрямо долара вчера до ново двумесечно дъно в 1.3064. Тази сутрин двойката се котира на нива от 1.3100/20. Спрямо швейцарският франк еврото поевтиня с близо 2 цента и в ранните часове на тази сутрин се разменя на нива от 1.3100/10.

Днес се очакват данните за нивото на безработица в Германия и Еврозоната като цяло. Отвъд океана се очаква да бъде публикуван БВП на Канада, а в късните часове се очаква изявление на председателя на ФЕД - Бен Бернанке.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД