Френските банки загубиха около 3% на борсата в Париж в следствие на слуховете, които циркулират на европейските пазари и според които Standard & Poor's (S&P) ще намали перспективата на кредитния рейтинг на Франция, пише Journal de Finance.

Около обяд Natixis беше най-големият губещ в индекса CAC, след като акциите на банката се понижиха с 3.44% до 3.395 евро за акция. Société générale губеше 3.6% до 35.72 евро за акция, Crédit agricole - 2.78% до 9.43 евро за акция, а BNP Paribas отчете спад от 2.48% до 45.9950 евро за акция.

Много трейдъри очакват, че S&P ще понижи перспективата на Франция от стабилна до негативна.

Говорител на рейтинговата агенция отказа коментар, напомняйки, че тя никога не прави изказвания във връзка с пазарни слухове и припомни, че понастоящем дългосрочният кредитен рейтинг на Франция е ААА със стабилна перспектива.

Други анализатори също оценяват, че страховете от разпространяване на ирландската криза в други страни в Европа натежават на банковите ценни книжа. „Причината е една и съща и вчера, и в петък, а именно проблемите със суверенните дългове и експозициите на френските банки в проблемните страни", коментира анализатор от Париж.