46% от предприемачите по света заявяват, че през последните две години стресът, на който са подложени, се е увеличил - очевидно трудната икономическа среда от последните две години е оставила следа не само върху бизнес нагласите, а и върху личния живот на предприемачите - толкова тясно свързан с техния делови живот.

В България 26% от анкетираните заявяват, че стресът за тях силно е нараснал през последните две години.

Освен цялостното ниво на стреса проучването на Regus изследва и основната грижа на предприемачите, стояща зад този стрес. В световен мащаб те казват, че са най-разтревожени от спадащите печалби и приходи. В момент, когато малките и средни предприятия излизат от период на икономически затруднения и се подготвят да инвестират за икономическо съживяване, безпокойството им разкрива, че напрежението, свързано с осигуряването на инвестиционен капитал, е огромно.

Вторият ключов фактор обаче е липсата на парични средства или работен капитал, който да се инвестира за икономическо съживяване, а непосредствено след него са тревогите във връзка с просрочените плащания.

В частност в България основната грижа на предприемачите са спадащите печалби, следвани от свиването на пазара и липсата на работен капитал, който да бъде инвестиран с цел икономически растеж. Освен това, особено в България, МСП продължават да са загрижени относно адекватността на предприеманите от правителството мерки.

Гари Гюртлер, вицепрезидент на Regus за Централна и Източна Европа, коментира: „Малките фирми са важен барометър за растежа и иновациите във всяка държава. Успехът на предприемачите е показател за нововъведенията и натрупването на богатство в бъдеще. Предвид важността на този сегмент, грижите и препятствията, пред които е изправен той, вероятно ще окажат значително въздействие върху икономиката като цяло."