От 9 съответно на 12 и на 18 месеца се увеличава периодът, върху който се изчисляват обезщетенията за безработица и за бременност и раждане от догодина.

Минималният дневен размер на обезщетението за безработица става от 6 лв. на 7.20 лв., прие парламентът, който едва около полунощ гласува окончателно на второ четене бюджета на ДОО за 2011 година.

Преди това в залата се проведе поименно броене на присъстващите депутати по искане на Коалиция за България заради съмнения за кворум.

От левицата поискаха увеличение с 1% на осигуровката за фонд "Безработица", което щяло да доведе до допълнителни приходи от около 180 млн. лв.

От 1 януари догодина осигурителната вноска за фонд "Пенсии" за лицата, родени преди 1 януари 1960 г. ще се разпределя така - 7.9 на сто за сметка на осигуреното лице, а когато то е самоосигуряващо се - 17.8 процента. 9.9 процента ще плаща работодателят, а 12.9 на сто, ако работникът е 1-ва или 2-ра категория труд.

За родените след 31 декември 1959 г. от догодина вноската във фонд "Пенсии" ще е 5.7 на сто за сметка на осигурените, а за самоосигуряващите се - 12.8 процента. Осигурителят ще дава 7.1 на сто, когато лицето е 1-ва или 2-ра категория труд - размерът ще е 10.1 процента.

Със същия закон парламентът реши да не се осъвременяват пенсиите през следващата година. Мнозинстото отхвърли исканията на БСП и ДПС пенсиите да се индексират от 1 януари.

Прието беше предложението за 2011 г. пенсиите да не се осъвременяват по реда на чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване. Според този текст пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

Източник: БТА