Доларът е бил най-добре представящата се инвестиция през изминалия месец, като доходността му е изпреварила тази, реализирана от акции, облигации и суровини, пише изданието Bloomberg.

Доларовият индекс, който следи представянето на щатската спрямо кошница от шест основни валути се повиши с 5.2% през изминалия месец.

За сравнение индексът, следящ представянето на световните индекси - MSCI All Country World Index се е понижил с 2.2%, а този, следящ суровините - Thomson Reuters/Jefferies CRB Index е регистрирал минимално изменение.

Инвестиралите в облигации пък са регистрирали загуба от 1.1% през изминалия месец, ако се отчита и реинвестирането на лихвите.

С повишението през изминалия месец, доларовият индекс е отбелязал ръст за годината от 4.4%, следвайки относително близо дохода от облигации в размер на 5.3%, този на световните индекси от 5.5% и 6.4% за суровините.

Анализатори коментират, че добри макроданни за водещата световна икономика са оказали положително въздействие върху зелените пари.

Щатските надзорни органи също така намалиха спекулациите за изключително силно повишение на инфлацията до неконтролируеми нива, в момент, когато Европа изпитва изключително сериозни затруднения и по-конкретно някои членове на евросъюза.

Някои специалисти коментират, че щатската и европейската икономики ще се възстановят през следващата година, което ще направи долара и еврото по-атрактивни.

От 16-те основно търгувани валути, доларът регистрира най-сериозно повишение спрямо еврото, поскъпвайки с 7.43%, следван от датската крона поскъпнала с 7.37% спрямо единната валута и норвежката крона с 6.17%.

Американската валута поскъпна, дори и въпреки изказването на японския министър-председател на четвърти ноември, че той ще преследва политика на „слаб долар", в плановете си да купува щатски държавни облигации.

Сред суровините среброто поведе ръста, добавяйки 14% през изминалия месец, като все повече инвеститори насочиха вниманието си към метала, като по-евтина алтернатива на златото.

Златото достигна на 9-ти ноември нов исторически рекорд при 1 424.60 долара за унция, но приключи месеца при ниво от 1 386.02 долара за унция.

Специалистите не изключват възможността низходящия потенциал при суровините да се е поизчерпал и да станем свидетели на ново поскъпване.