Международната рейтингова агенция Fitch Ratings е потвърдила дългосрочния IDR рейтинг в чуждестранна валута на Българска банка за развитие (ББР) и Първа инвестиционна банка (ПИБ)на нива 'BBB-' и 'BB-', респективно, съобщават от агенцията.

Краткосрочните IDR рейтинги в чуждестранна валута, както и рейтингите за подкрепа и индивидуалните рейтинги на двете банки, също са били потвърдени.

От Fitch запазват отрицателната перспектива по дългосрочните IDR рейтинги на ББР и ПИБ.

Рейтинговата агенция също така е потвърдила рейтинга за подкрепа на Unicredit Bulbank на ниво '2'.

Дългосрочният IDR рейтинг на ББР е изравнен с този на българското правителство. Така IDR рейтингът и рейтингът за подкрепа отразяват голямата вероятност за получаване на подкрепа, като се има предвид, че банката 99.9% собственост на българското правителство.

Индивидуалният рейтинг на ББР отразява влошаването на качеството на кредитния портфейл на банката, както и малкия му размер, късата история и оперативните рискове. Тези характеристики обаче са смекчени от високата настояща капитализация и ограничените рискове, свързани с рефинансирането и пазарите.

Дългосрочният IDR рейтинг и рейтингът на подкрепа на ПИБ на ниво '3' отразяват умерената вероятност за подкрепа от страна на българските власти при необходимост, като се има предвид важността на ПИБ за банковата система. ПИБ е най-голямата банка с български капитал. Индивидуалният рейтинг на ПИБ отразява влошаването на качеството на активите, високата концентрация на кредитополучатели и скромното генериране на вътрешен капитал. От Fitch обаче смятат, че капиталовите нива на ПИБ трябва да са достатъчни, за да може банката да поеме умерено ниво от допълнителни загуби по кредитния портфейл.

Отрицателните перспективи по дългосрочния IDR рейтинг на банките отразяват отрицателната перспектива по рейтинга на България.

Рейтингът за подкрепа на UniCredit Bulbank на ниво '2' отразява високата вероятност от подкрепа при необходимост от компанията майка Unicredit S.p.A. От Fitch смятат, че банката също така би могла да получи подкрепа от държавата, като се има предвид важността й за банковата система, въпреки че първият и най-вероятен източник на подкрепа е UniCredit. Италианската банка притежава индиректно 92% от UniCredit Bulbank чрез Unicredit Bank Austria AG.

Глобалният шок на кредитните пазари доведе до намаляване на кредитния растеж в българската банкова система (ръст от 2.9% на годишна база в края на септември 2010 г., в сравнение със средно ниво от 40% за последните четири години). БВП на страната се сви с 5% през 2009 г., а прогнозите за икономическия ръст през 2010 и 2011 са скромни на нива от 0.5% и 2.5%, респективно.

Дефицитът по текущата сметка на страната (9.2% от БВП в края на 2009 г.) се подобрява през първите девет месеца на 2010 г. вследствие на силния износ. Лошите кредити в банковата система нарастват до 10.6% към края на септември 2010 г. в сравнение с 6.4% в края на 2009 г.

Рентабилността на банковия сектор продължава да бъде сериозно засегната (спад от 29% на годишна база в края на първото полугодие) от по-големите разходи за покриването на лошите кредити (ръст от 41% на годишна база в края на полугодието), докато в същото време българската икономика продължава да се свива.

Банките в страната са сравнително добре капитализирани със средна първична капиталова адекватност (Tier 1) от 15.25% в края на септември 2010 г. и основно се финансират с депозити от банкирането на дребно. Отпускането на кредити в чуждестранна валута обикновено става в евро. По този начин валутни рискове са ограничени, докато валутният борд съществува.