Централната банка на Китай може да вдигне основната си лихва още този уикенд, за да съхрани прехода си към "предпазлива" парична политика на фона нарастващата инфлация, информира Reuters, позовавайки се на китайско издание.

На първата си страница China Securities Journal информира, че този уикенд вероятно ще станем свидетели на вдигане на лихвените проценти, което ще е второто им повишение напоследък.

От вестника твърдят, че моментът за подобен ход е подходящ като официалните месечни индикатори и по-специално индексът на потребителското доверие (CPI) се очаква да покаже нарастване на инфлационния натиск, когато бъде публикуван на 13 декември.

"Като се има предвид навикът на централната банка да вдига лихвените проценти преди излизането на CPI, този уикенд ще предложи възможност за такава промяна в политиката й," твърдят от изданието без да се позовават на източници.

CPI на Китай през ноември може да е нараснал до 27-месечен връх от 4.7% на годишна база, според проучване на Reuters. Инфлацията през октомври беше 4.4%.

China Securities Journal има относително добра успеваемост в прогнозирането на действията на централната банка на Китай. Вестникът информира на 17 ноември, че централната банка ще вдигне лихвите два дена по-късно. На прогнозираната дата банката обяви завишаване на изискванията за банковите резерви, а не вдигане на лихвите.

На 12 февруари пък вестникът информира, че централната банка ще вдигне изискванията за резервите, което банката направи само няколко часа по-късно.

Централната банка на Китай пък има навик да обявява решенията за промените в паричната си политика около датите, за които е насрочено публикуването на месечните икономически данни. През октомври централната банка обяви вдигането на лихвения процент два дни преди публикуването на месечните икономически индикатори.