Чрез създаването на компания за проджект мениджмънт за автомагистралите "Струма", "Хемус" и "Черно море" ще се подпомага дейността на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Това съобщи пресцентърът на министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Във връзка с публикации в медии, които твърдят, че "Брюксел предлага закриване на пътната агенция" от ведомството отбелязват, че АПИ е основен бенефициент по оперативните програми "Транспорт" и "Регионално развитие", където през последната година и половина "се полагат изключителни усилия за изпълнението на инфраструктурните проекти", посочват още от АПИ.

Освен това агенцията отговаря за строителството, ремонта и поддържането на 418 км автомагистрали, 2 975 kм първи клас пътища, 4027 км втори клас пътища, 11 748 км трети клас и пътни връзки с обща дължина 268 км от общо 19 436 км пътна мрежа на територията на страната.

Тиражираните от някои медии публикации с неназован източник за предстоящо закриване на АПИ целят единствено да злепоставят и омаловажат труда и усилията както на служителите на агенцията, така и на правителството при управлението на пътния сектор.

През последната година и половина се положиха изключителни усилия за наваксване на допуснатото закъснение в изграждането на пътната инфраструктура.

Успешно стартираха строителството на трите лота от АМ "Тракия" и тръжните процедури за АМ "Марица", предстои завършване на АМ "Люлин". Същевременно е необходимо да се работи активно по други големи инфраструктурни обекти с национално значение - например автомагистралите "Струма", "Хемус", "Черно море", "София - Калотина", тунел под Шипка и др..

Дейността на предвижданата компания за проджект мениджмънт на "Струма", "Хемус" и "Черно море" ще бъде допълващ механизъм при работата на правителството, МРРБ и АПИ само по тези три инфраструктурни проекта, като се планира нейната дейност да стартира през следващата година, допълват от ведомството.