Напрежението около европейската дългова криза продължава да нараства, както и разногласията в европейската администрация. Липсата на единогласие от страна на отделните държавни политици поставя под въпрос съществуването на пакта, както и неговата единна валута. Така финансовите министри на Европа отхвърлиха евентуално повишаване на размера на спасителния фонд, който в момента е 750 млрд. евро.

Основната опозиция дойде от страна на Германия, след като канцлерът Ангела Меркел беше принудена да се противопостави на допълнителната финансова тежест за данъкоплатците от най-голямата европейска икономика.

Сблъсквайки се с критики за това, че помага на фискално безотговорни правителства, Меркел отново зае позицията си от началните дни на кризата, когато Германия първоначално се противопостави на оказването на финансова помощ за Гърция. Миналата седмица президентът на ЕЦБ, Жан-Клод Юнкер заяви, че може да се наложи европейските правителства да увеличат извънредния спасителен фонд - позиция подкрепена от белгийския финансов министър Дидие Рейндерс. Така тежестта се очаква да падне върху ЕЦБ, която ще придобива държавни облигации в опита си да успокои пазарите. Така, както направи и през изминалата седмица, донасяйки глътка въздух за финансовите пазари и най-вече еврото.

Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, Юрген Старк се съгласи с виждането на Германия, че страните трябва да бъдат отговорни за собствените си дългове, като не е работа на ЕЦБ да ги финансира. Според него, страните-членки на ЕС трябва да приемат и спазват поставените граници от Еврозоната за бюджетния дефицит. Старк вярва, че финансова криза ще продължи, тъй като дълговите нива ще останат на твърде високо равнище, поне докато правителствата не предприемат структурни реформи. Подобно мнение изрази и известният инвеститор Джим Роджърс, според който, за да се сложи край на фискалната криза, проблемните държави трябва да преструктурират дълговете си. „Оставете Ирландия да фалира. Тя е в несъстоятелност, защо трябва германци, поляци, или който и да е друг, да плаща за грешките, допуснати от ирландските политици", прикани Роджърс.

На своето редовно месечно заседание, Bank of Canada остави основната лихва непроменена на ниво 1.00%, което съвпадна с очакванията на участниците на пазара. Също така бе заявено, че икономиката все още не е на нужното стабилно ниво, а експортът остава по-слаб от очакваното. Очакванията за ръст на БВП за второто полугодие са понижени спрямо монетарния доклад, публикуван през октомври. Анализатори на Dow Jones коментират, че изявлението на банката дава сигнали за затягане на политиката. Вследствие на това решение канадският долар се понижи спрямо повечето валути.

Часове по-рано Централната банка на Австралия също остави основната лихва непроменена на ниво 4.75% , като бе заявено, че се очаква инфлацията да остане стабилна през следващите няколко тримесечия. Това, според анализатори на Dow Jones, е сигнал, че банката ще стои настрани през по-голямата част на 2011 г. Австралийският долар също отчете понижение спрямо щатският си съименник.

Американският долар се оказа най-печелившата валута през изминалият ден. Тази сутрин еврото отново е под натиск и се разменя на нива от 1.3210/20 спрямо долара. Друга печеливша валута от вчерашния ден се оказа британският паунд, следствие на ръста в промишленото производство на страната.

Златото удари нов исторически рекорд, достигайки до 1431 долара за унция, а петролът се повиши до нов двугодишен връх, след като януарските фючърси се търгуваха на цена от 90.60 долара за барел.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД