„Соларпро холдинг" АД реализира приходи от продажба в размер на 5 766 хил. лв и печалба от 98 хил. лв на консолидирана база за третото тримесечие на 2010.

Принос за финансовия резултат има завършването на няколко етапа от изграждането на различни фотоволтаични централи, които дъщерни дружества на Холдига строят за клиенти. Мениджмънта на компанията взе решение да отдели дейността по строежа на фотоволтаични електрически централи в отделно дъщерно дружество. То ще се казва „Соларпро Ц" АД.

През последното тримесечие на 2010 г. мениджмънта на „Соларпро холдинг" АД очаква сериозно повишение на приходите от дейността. Това е резултат от затвърждаването на лидерската позиция на дружеството в сектора на инженеринг, доставка и строителство (EPC контракти) на фотоволтаични електрически централи в региона. Само за последното няколко месеца „Соларпро холдинг" АД, посредством дъщерните си дружества, е подписал няколко нови договора за изграждане и поддръжка на соларни централи. Между тях е и договорът за изграждане на фотоволтаична електрическа централа край с. Равна Гора, Варненско, с номинална мощност от 5MWp. Инвеститор във фотоволтаичния парк е „Интерсервиз Узунови АД".

„Пазарът на услуги за инженеринг, доставка и строителство на соларни паркове напоследък набира скорост и е много перспективен за нас", коментира Николай Беров, зам. председател на борда на директорите на „Соларпро холдинг" АД. „Като водещ EPC контрактор в региона ние вече натрупахме сериозен опит в проектирането и изграждането на фотоволтаични централи в рамките на Холдинга, и успешно продаваме тези услуги на външни клиенти, като развиваме един проект и го изпълняваме „до ключ", коментира още той.

Сериозен принос за подобряване на резултатите от дейността на „Соларпро холдинг" АД ще даде и стратегическото финансово партньорство, което дружеството стартира с немския офис на „Митсубиши интернешънъл" по-рано този месец. То ще засяга доставките за производството на соларни модули в завода на „Соларпро Холдинг" АД в Силистра. Началото на подобно партньорство отваря пътя на по-нататъшно общо сътрудничество, между двете компании, и в други сфери.

„Соларпро холдинг" АД е вертикално интегрирана група от фирми в областта на слънчевата енергия - от производство на оборудване и компоненти за производство на соларни панели, производство на самите соларни модули, проектиране, строителство, до поддръжка на соларни паркове. В началото на юни акциите на Соларпро Холдинг АД ( 0S8, www.solarpro.bg ) бяха официално въведени за търговия на Българска фондова борса-София АД. Присвоеният борсов код е 0S8 като първият знак от борсовия код се чете като цифра.