Силно критикуваната програма на правителството на САЩ за спасяване на финансовия сектор, която е на стойност 700 млрд. долара е донесла на държавата близо 35 млрд. долара приходи през последните две години, информира AP.

Данните показват, че приходите от програмата TARP са се увеличили близо 17% до ноември, в сравнение с октомври. Приходите скачат благодарение на продажбата на дела на държавата в Citigroup.

Оценката за печалба в размер на 35 млрд. долара ще бъде включена в месечния отчет за програмата, който трябва да бъде публикуван днес, но от AP са се сдобили с информацията предварително.

Общите приходи нарастват в сравнение с отбелязаните 30 млрд. долара в предходния отчет за програмата до октомври.

По-голяма част от увеличението идва от продажбата на дела на правителството в Citigroup. Министерството на финансите продаде оставащия си дял в банковия гигант във вторник като отчете 12 млрд. долара печалба от инвестираните 45 млрд. долара в Citigroup.

По-малки приходи са регистрирани от плащанията на дивиденти от други банки, които са получили държавна помощ, както и от дивиденти от подкрепата осигурена на бившото финансово подразделение на General Motors.

И докато приходите от спасителната програма нарастват, оценките за крайната и обща стойност намалява. През миналия месец от Бюджетната служба на Конгреса намалиха прогнозата си за очакваните загуби от програмата TARP до 25 млрд. долара, в сравнение с очакваните през август 66 млрд. долара загуби и 109 млрд. долара през март.

TARP, която беше разработена от администрацията на предишния президент Джордж Буш в разгара на финансовата криза през октомври 2008 г., беше изключително непопулярна сред обществото.

Републиканците използваха недоволството на гласоподавателите от спасяването на финансовия сектор и нарастващия бюджетен дефицит, за да вземат шест места в Сената на изборите през ноември, както и да придобият контрол на Камарата на представителите в Конгреса.