Домакинството на голям спортен форум вече е въпрос на престиж на държавите. То се печели няколко години по-рано и те имат време да издигнат нови спортни съоръжения, като се надпреварват да построят по-модерни и по-впечатляващи здания.

Британското издание Telegraph публикува класация на най-скъпите спортни събития в света:

Футбол

Тазгодишното Световно първенство по футбол в Южна Африка е най-скъпото до сега с цена около 3 млрд. долара.

Южна Африка построи пет нови стадиона, летище и нови пътища.

Очаква се, че то ще бъде засенчено от Световното първенство в Катар през 2022. Катар обещава да построи девет нови стадиона с климатични инсталации. Банките очакват държавните инвестиции само в инфраструктурата да достигнат до 17 млрд. паунда.

Олимпийски игри

Най-скъпата лятна Олимпиада до сега е била тази в Китай през 2008 година. Тя струваше около 28 млрд. паунда и включваше изграждането на нови линии на метрото, летищен терминал, ж.п. линии, пътища и спортни съоръжения. Само Олимпийския стадион в Пекин, наречен Птиче гнездо, струваше 270 млн. паунда. В необичайния му дизайн бяха употребени 41 875 тона стомана.

Най-скъпите Зимни олимпийски игри бяха тези в Торино през 2006 - 2.3 млрд. паунда.

Игрите на Британската общност

Игрите на британската общност в Делхи през 2010 са най-скъпите в историята на форума. Те струваха 4.2 млрд. долара.

Въпреки това те не бяха сред най-успешните - имаше оплаквания от компромиси при строителството и лоши условия по настаняване на атлетите. Много известни спортисти се отказаха от участие, а зрителите бяха по-малко от очакваното.

Super Bowl

Следващият Super Bowl, който ще се проведе в Арлингтън, Тексас, има бюджет от 40 млн. долара, което е най-високата сума до сега. За изпълнители са поканени Стинг и Фейт Хил.

Финалът ще бъде на 6 февруари на стадиона в Арлингтън, който струва ценли 1.3 млрд. долара.

Формула 1

Формула 1 е един от най-скъпите спортове заради високата цена на автомобилите, пистите и поддръжката.

Пистата в Шанхай, открита през 2004 струваше 450 млн. долара. Собствениците се надяват да си избият разходите до 2014 година.

Не всички състезания правят печалба - Австралийското Гранд при тази година излезе на загуба от 49.2 млн. долара.

Тур Дьо Франс

Най-голямото колоездачно състезание в света се простира на 3 600 км и трае три седмици.

То има собствена моторизирана полиция, пътуваща банка и антураж от над 2000 журналисти, съдии, масажисти и др.

Бюджетът идва главно от рекламни - компании плащат по 200 000 евро, за да участват в „Караваната" - парад, дълъг 20 км, който предвожда състезателите. Другата голяма част от бюджета идва от права за ТВ излъчване. Градове пък плащат правото да бъдат точка на тръгване или пристигане на отделните етапи.