Синята коалиция сериозно обмисля да сезира Конституционния съд заради национализацията на средствата от професионалните фондове и прехвърлянето им към Държавното обществено осигуряване (ДОО). Това стана ясно от думите на Мартин Димитров, който от парламентарната трибуна обвини ГЕРБ, че прави силова национализация.

Според Димитров, е възможно утре управляващите да решат да национализират и средствата от универсалните пенсионни фондове. "Ние казваме, че това е национализация, държавата казва, че това е нещо много хубаво.

Ако вие сте прави и това е добро, дайте на хората правото сами да го направят и всеки категориен работник сам да си прехвърли парите в НОИ. А не държавата с принуда да им ги взема на всички и да ги премества", каза още лидерът на СДС. Той предупреди, че ще има последствия от това решение на ГЕРБ, давайки за пример Унгария, където работниците си потърсиха правата.

Освен това Димитров изтъкна, че всеки инвеститор ще знае за рисковете от национализация у нас. Д-р Хасан Адемов от ДПС също изрази опасения, че ГЕРБ може да продължи да национализира средства от универсалните фондове или от Сребърния фонд и поиска гаранции, че това няма да се случи.

Източник: БГНЕС