Технологиите, които предвиждаме за 2011 ще бъдат по-умни, по-мощни и по-полезни. Вижте няколко от прогнозите на Intel за някои технологични тенденции, които се очакват през 2011 година.

1.Изживяването със Smart TV става реално

Очаквайте голям брой телевизионни, кабелни компании и фирми за потребителска електроника да се присъединят към Sony, Logitech, Boxee и Cisco, за да се включат в пазара на smart TV и video. До края на 2011, тези компании ще могат да преценят приема от страна на потребителите за smart TV.

2.Дори още по-силни продажби на лаптопи

Продажбите на лаптопи ще продължат със силен ръст, които добавят множество нови характеристики свързани с HD и графиката за потребителите, включително безжичен дисплей, който да излъчва съдържание към ТВ. С подобрени възможности от бизнес класа, разходите за IT при сървърите, ъпгрейд на РС и лаптопи също ще нараснат.

3. Мания за таблети, Hybrid-изация

Таблет компютърните технологии, в множество форм фактори и операционни системи, ще изобилстват на пазара. Очаквайте също да видите и хибриди таблет/нетбук продукти като Intel-базираният Dell прототип обявен на Intel Developer Forum или новият 11-инчов Macbook Air.

4.Законът на Мур процъфтява

Нови иновации и производствени техники ще продължават да опровергават скептиците, които твърдят, че Законът на Мур е мъртъв.Това означава, че в идните години, докато милиарди нови устройства придобиват компютърни възможности и интернет свързаност, те ще станат значително по-високопроизводителни с повече функции, вградени в силиция, докато драматично ще намалят консумацията на енергия и ще увеличат живота на батерията.

5.По-голяма сигурност

Докато ИТ изискванията бързо се променят, отчасти заради новите модели на употреба, отчасти заради по-сложните заплахи, включително „облака" и множество устройства за потребителска електроника, свързани с интернет, сигурността ще остане един от най-големите приоритети на ИТ индустрията. През следващата година индустрията ще се фокусира върху основополагащи възможности за предпазване на инфраструктурата и опазване както на личните, така и на бизнес конфиденциалната информация. Процесорите Intel® CoreTM vProTM, придобиването на McAfee от страна на Intel и множество проекти в и около силициевите чипове на Intel ще играят роля в това.

6. PC-тата, умните устройства се сдобиват с усещания: осъзнаващи контекста (Context Aware), възприемащи компютърни технологии.

Потребителите ще се влюбят в първата вълна от context aware или възприемащи компютри, които използват хард и софт сензорни технологии. Например мобилно устройство, наречено персонален ваканционен асистент (Personal Vacation Assistant) използва context-aware компютърни технологии, за да помогне да получите максимума от своето изживяване при пътуване. Преносимото устройство използва "hard сензори" (камери, които разпознават обекти и GPS-базирана информация) и "soft сензори" (информация, която пътуващите дават на устройството като календар, предпочитания към храната), за да направят на момента препоръки за това кои забележителности да посетят, или местата, където да се хранят.

7.Потребителите ще купуват познати марки в несигурната икономика

Икономическата несигурност ще продължава да бъде движеща сила за по-внимателно потребление и взимане на решения от страна на потребителите. Мнозинството потребители ще се замислят какво купуват. Въпреки това продължаващо състояние на несигурност, потребителите ще проявят склонност да се насочват към марки, които позвават, защото те представляват инвестиция, на която се доверяват и демонстрират изпитано качество.

8.ИТ стават все по-потребителски

2011 ще отбележи момента, в който виждаме размиване между потребителските и корпоративните устройства. Видяхме това през 2010 с телефоните iPhone* и Droid* които бяха вкарани в рамките на корпоративните защити. Служителите ще искат да използват своите персонални решения за производителност на труда си, а работодателите ще искат да разширят корпоративната среда с устройства, които стимулират продуктивността. Принос за това ще имат виртуализацията, anti-theft технологии, управлението от разстояние и сигурността.

9.Умни знаци

Интерактивни като във филма "Специален доклад" ("Minority Report") дигитални табели ще станат широко приети и ще представят нови начини за взаимодействие, включително разпознаване на лице и жестове.

10.Потребителска революция по отношение на енергията и околната среда

Потребителите ще преминат от говорене за управление на енергийната ефективност към действителни действия чрез множество устройства и услуги за управление на енергията в дома, които ще се появят.

11.Авто технологии

Със сложни технологии, действащи като централната нервна система, в днешните автомобили, нови технологии, вградени в автомобилите привличат огромен интерес, дали заради функциите за развлечени, hands-free гласово управление за смартфони, други технологии за безопасност или функции на шофьора, които автоматично се изпълняват от автомобила.

12.Слънчева прогноза за „Облака", виртуализирани компютърни технологии

Корпоративният облак ще се разрасне, тъй като много базирани на облака услуги се пускат за бизнес употреба, включително социални мрежи. Докато най-големите корпорации изследваха виртуализацията на своята среда през 2010, през следващата година също ще видим изграждане на вътрешни облачни решения. В допълнение, базираната на облака обработка ще се прави в облака и ще бъде излъчвана по широколентови мрежи до устройства със скромна графична мощност.