Жените, които са бедни, е много по-вероятно да страдат от затлъстяване, докато за мъжете тази зависимост не е валидна, съобщиха изследователи от САЩ, които се борят с някои популярни идеи.

Доходите не влияят значително на теглото на мъжете, но образованието засяга и двата пола.

"Сред мъжете, затлъстяването е сравнително равномерно разпространено по всички равнища на доход, с известно повишение при по-високите равнища на доходи", заявява екипът на Националния център за здравна статистика. Затлъстяването е нарастващ проблем за САЩ.

Две трети от американците страдат от наднормено тегло или затлъстяване, като 72 милиона възрастни страдат от затлъстяване, с индекс на телесното тегло от 30 или повече.

Няколко изследвания свързват затлъстяването както с образованието, така и с доходите, а 41% от затлъстелите живеят в проспериращи домове, като печелят 77 хиляди долара годишно, докато 20% живеят в бедни домове, близо до границата на бедността.

Доходите обаче влияят на теглото на жените. 29% от жените във финансово стабилни домакинства страдат от затлъстяване, докато броят им нараства до 42% при тези под границата на бедността. Образованието оказва още по-голям ефект - 23% от жените и 27% от мъжете с университетско образование страдат от затлъстяване, срещу 32% от мъжете и 42% от жените с по-ниско образование.

Друго изследване показа връзка между затлъстяването при децата, живеещи в домовете на образовани родители, както и с доходите. Само 12% от децата в богати домове са затлъстели, срещу 21% от момчетата и 19% от момичетата в най-бедните къщи.

Източник: БГНЕС