За първи път тази Коледа освен за качеството на храните ще проверяваме и цените, заяви министърът на земеделието Мирослва Найденов, който подписа днес Коледен пакт в рамките на инициативата „Коледата безопасна".

Само в България за празниците се покачват цените, допълни той. Затова заедно с Комисията за защита на потребителите и Националната ветеринарномедицинска служба ще се проверяват качеството и цените.

Проверките са вид антикризисна мярка в полза на българските потребители, макар ветеринарно-санитарните власти да нямат правомощия при ценообразуването, обясни министърът.

Найденов заяви, че масираните проверки, които започват от следващата седмица, ще са дисциплиниращи за търговците. Министърът обясни, че има средни цени на храните, има и статистика, която ще се ползва за определяне на това кои цени са високи. За това има и Евростат. Но и самите инспектори на ДВСК са потребители, пазаруват ежедневно, и са наясно с реалните цени.

Данъчните власти също ще включат в проверките. „Там, където има нещо, ние ще го предадем на колегите. Нека да се знае, че гледаме това, което се случва на пазара. Когато мина проверка по Никулден - не виждате ли, че свалят цените. Дори това да постигнем като резултат - да почнат да свалят цените като отидат контролните органи, е достатъчно и работи за потребителите", уточни министърът.

Найденов каза, че хората купуват за Коледа пържоли, колбаси, сирена и кашкавали - именно на тези продукти цените ще бъдат проверявани. Проверките ще се правят не само в търговските вериги, но и в малките магазинчета, на пазарите и тържищата. В акцията ще се включи и фитосанитарният контрол, който ще следи цените на цитрусовите плодове, защото според Найденов, по Коледа бананите стават „златни".

Вече се берат плодовете от инициативата „Коледата безопасна", коментира и председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. Според него до момента има само единични случаи на опасни стоки на пазара.

Към началото на декември по система за бърз обмен на информация за опасни стоки в ЕС е получена информация, че на пазара има 1846 опасни стоки в нехранителния сектор. От тях са открити 229 на общия пазар, което нарежда България в първата тройка по ефективност на контролните органи.

Ще работим съвместно в МЗХ в областта на хранителния сектор и с агенцията по метрология за останалите стоки, каза Лазаров. „Смятаме, че и тази година ще се справим, благодарение на подобрената организация", каза Лазаров.

Източник: Фокус