Информационната агенция Bloomberg News е завела дело срещу Европейската централна банка (ЕЦБ), с което се опитва да накара финансовата институция да оповести документи показващи как Гърция е използвала деривативни инструменти, за да скрие фискалния си дефицит и е спомогнала за началото на дълговата криза в Еврозоната.

Oт Bloomberg настояват Съда на ЕС в Люксембург да отмени решение на ЕЦБ да не разкрива два вътрешни документа изготвени за шестчленния изпълнителен съвет на централната банка през тази година. Документите показват как Гърция е използвала суапове, за да скрие задълженията си, според информация на Bloomberg News.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише е отказал да даде публичност на документите след като ЕС и МВФ отпуснаха 110 млрд. евро на Гърция. Съдържанието на тези документи трябва да бъде оповестено, за да се попречи на правителствата отново да използват деривативни инструменти по този начин и да се покаже какви действия са предприели европейските власти по отношение на информацията, която са имали във връзка със суаповете, според съдебните документи подадени от Bloomberg Finance LP, компанията майка на Bloomberg News.

ЕС е зависим от открития и прозрачен подход на страните членки по отношение на техните дългови нива, се казва в съдебните документи. "Ако в миналото Гърция не спазвала подобен подход, то в интерес на обществото е информацията, свързана с това, да бъде оповестявана."

От ЕЦБ засега отказват коментар.

От гръцкото правителство първоначално не са обявили тези суапове, които са имали за цел да помогнат на страната да спази правилата за дефицита и задълженията си, които е приела при влизането си в Еврозоната през 2001 г.

Миналия месец от Евростат обявиха, че суаповете са добавили 5.3 млрд. евро към задълженията на страната, без да дадат повече подробности. Неколкократните ревизии на статистическите данни на Гърция, които започнаха през миналата година, доведоха до скок в цените на заемите й, който тласна страната към фалит и даде началото на дълговата криза в Еврозоната.

"Информацията, която се съдържа в двата документа ще се отрази на общественото доверие по отношение на ефективното провеждането икономическа политика," пише Трише в свое писмо от 21 октомври, с което отказва молбата на Bloomberg да им бъдат предоставени документите. Оповестяването на съдържанието на документите "крие, при настоящата много уязвима пазарна среда, значителен риск от увеличаване на волатилността и нестабилността," казва Трише.

От ЕЦБ за първи път са забелязали "суапови операции при необичайни условия," през април 2009 г., седем месеца преди разразяването на гръцката криза.

"Напълно неясно е какво и дали изобщо са направили от ЕЦБ по това време, за да проучат по-нататък въпроса," се казва в съдебните документи по делото заведено от Bloomberg.

Гърция е осъществила "огромен" брой частни суапови сделки извън пазара в периода 2001-2007 г., се казва в доклад на Евростат от 15 ноември. Сделките, които са довели до увеличаване на задълженията на Гърция са били анализирани "в подробности," казват от Евростат. Говорител на Евростат тогава казва, че до седмици се очаква последващ доклад за статистическите данни на Гърция, в това число и суаповете.