През миналата година Гърция е имала най-големия бюджетен дефицит и най-големия публичен дълг в Еврозоната, след като данните бяха ревизирани от европейските власти, информира Bloomberg.

Бюджетният дефицит на Гърция за миналата година беше ревизиран до 15.4% от БВП в сравнение с обявените преди това 13.6%, съобщават от Евростат. Така бюджетният дефицит на Гърция надхвърли този на Ирландия, който е 14.4% от БВП. Стойността на дълга на Гърция е била ревизирана до 126.8% от БВП, изпреварвайки Италия по този показател чиито задължения възлизат на 116% от БВП.

Ревизиите на данните за дефицита на Гърция започнаха, след като миналата година министър-председателят Георгиус Папандреу разкри, че дефицитът е два пъти по-голям от предварително очаквания. Това от своя страна породи ръст в цената на кредитите, което тласнаха страната към фалита и даде началото на европейската дългова криза. За последно Eurostat ревизира данните нагоре през април, което доведе до понижаване на рейтинга на Гърция от страна на Moody's Investors Service и принуди Папандреу на следващия ден да помоли ЕС и МВФ за спасителни средства.

Разликата в доходността, която инвеститорите искат, за да притежават 10-годишни гръцки, вместо германски облигации със същия падеж, нарасна с 6 базисни пункта до 8.94 базисни пункта. Доходността на 10-годишните гръцки облигации остава най-висока в Еврозоната на ниво от 11.5%. За сравнение доходността на ирландските е 8.32%, на португалските е 6.92%, на испанските 4.58%, а на италианските 4.18%.

Ревизиите означават, че Гърция няма да постигне таргетите си за дефицита, които прие, за да получи 110 млрд. евро помощни средства от ЕС и МВФ. Гръцкото правителство имаше за цел чрез намаляване на разходите и увеличение на приходите да намали бюджетния си дефицит до 7% ор БВП през 2011 г. в сравнение със 7.8% през тази година.

От гръцкото министерство на финансите днес обявиха, че след ревизиите бюджетният дефицит ще бъде в размер на 9.4% от БВП през тази година, задълженията ще достигнат 144% от БВП. От министерството днес заявиха отново намерението си през 2014 г. да намалят бюджетния дефицит в рамките на тавана за ЕС, който е 3% от БВП.

Нарастващият дефицит на Гърция и въпросителните около точността на икономическите данни на страната имаха лошо отражение върху надеждността прилагането на бюджетните правила на ЕС, според които страните членки на съюза трябва да поддържа дефицита си на ниво от под 3% от БВП. За да подготвят ревизиите от Евростат за първи път са използвали новите одитни правомощия, които получиха, след като от ЕС научиха, че Гърция е използвала тайни финансови сделки, за да прикрива задълженията си.

През май Папандреу прие налагането на мерки на икономически ограничения, в замяна на помощни средства от ЕС и МВФ. Бюджетният дефицит на Гърция се сви с 30% през първите 10 месеца на 2010 г., след като правителството намали заплатите и пенсиите като част от борбата си с укриването на данъците, слабото събиране на данъчните постъпления и свиващата се икономика.

Тези мерки задълбочават двегодишната рецесия в страната. Икономиката на Гърция се сви с 1.1% през третото тримесечие в сравнение с предходните три месеца. Това е най-голямото свиване в ЕС, а безработицата в страната достигна рекордно високо ниво от над 12% през август.