Националният гаранционен фонд (НГФ), който е дъщерно дружество на Българска банка за развитие, издаде гаранции по 1 200 кредита на микро, малки и средни предприятия от началото на 2010 година. Общата стойност на отпуснатите кредити е около 130 млн. лв., като половината от тях са по инвестиционни проекти, съобщиха от фонда.

Той предлага две гаранционни програми на банките, опериращи на българския пазар. Чрез първата се издават гаранции на малки и средни предприятия за инвестиционни кредити. За тях могат да кандидатстват стартиращи и вече съществуващи фирми с реална дейност над 1 година. Максималната гарантирана сума за стартиращи фирми е до 250 000 лв., а за съществуващи фирми - до 500 000 лв. Гаранциите могат да се се ползват за кредити с до 10 годишен срок.

Втората гаранционна програма е за експортно ориентирани фирми, които желаят да изтеглят оборотен кредит. При тази схема гарантираната сума и за съществуващите, и за стартиращите фирми е до 250 000 лв., а срокът на гаранцията - до 2 години.

За издаването на гаранциите НГФ има сключени споразумения с 11 търговски банки. Това са УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, Райфайзенбанк, ПИБ, Банка Пиреос, SG Експресбанк, СИБАНК, Алианц Банк, МКБ Юнионбанк, Интернешънъл Асет Банк. Целта на споразуменията е да улесни достъпа до финансиране, като фондът поема до 50% от кредитния риск, а останалите 50% се поемат от банката.

Националният гаранционен фонд беше учреден в края на 2008 г. За създаването му и за разработването на гаранционните схеми е използван опита на гаранционни фондове от Франция, Австрия, Италия, Белгия и др. европейски страни, се казва в съобщението на фонда.

Сн.:Светлин Статков, член на СД и изпълнителен директор на НГФ