България и Румъния няма да бъдат допуснати да се присъединят към Шенгенското пространство в началото на 2011 година. Това заяви пожелал анонимност представител на Евросъюза.

Според кореспондент на Би Би Си, по думите на европредставителя има опасения по отношение на корупцията и организираната престъпност в двете страни.

Германия и Франция вече заявиха вчера, че планираното през март догодина присъединяване на България и Румъния към Шенгенската зона е преждевременна крачка, припомня бТВ.

Същевременно от Европейската комисия излязоха със становище, че няма връзка между критериите за влизане в Шенген и напредъка в борбата с корупция и организираната престъпност. Това каза говорителят на Комисията Микеле Черконе, в отговор на въпрос за френско-германско писмо.

Черконе добави: „Присъединяването към Шенген трябва да се преценява на базата на конкретни стъпки. Това означава, че България и Румъния ще трябва да докажат, че са изпълнили всички условия за прилагане на шенгенските правила. Но що се отнася до цялостната оценка и крайно решение, това зависи от Съвета на министрите", съобщава БНТ.

Различна бе реакцията на България и Румъния по въпроса.

У нас министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви през парламента, че правителство няма да промени плановете за изпълнение на шенгенските критерии до март 2011 г., когато се надяваме да се случи приемането.

В съседна Румъния реакциите бяха по-остри, а съветникът на румънския президент по европейските въпроси Леонард Орбан заяви, че присъединяването на страната към Шенгенската зона през март 2011 година е малко вероятно. Орбан не изключва възможността членството в Шенген да бъде отложено с една или две години

„Най-тежкият проблем за Шенгенската зона е границата между Румъния и Молдова и от тази гледна точка, ние искрено настояваме и препоръчваме на правителството в следващите седмици да постигне разделяне на България от Румъния по същия начин, по който ние го направихме. Тежкият проблем наистина е в Румъния и по този начин поне отлагането за България да бъде с шест месеца, а не да бъде безсрочно, както е в момента".