Еднокамарният парламент на Гърция прие вчера вечерта бюджетът за 2011 г., който предвижда нови строги, антикризисни мерки като замяна на кредитите от ЕС и МВФ, пише РИА Новости.

За бюджета гласуваха 156 депутата, срещу 142, а двама се въздържаха.

Основният финансов закон предвижда свиване на бюджетния дефицит от 9.4% от БВП в края на 2010 г. до 7.4% от БВП до края на 2011 г. В абсолютно изражение дефицитът трябва да се намали от 22 до 17 млрд. евро.

Гърция избегна фалит през този май, като склони на мерки за съкращаване на дефицита като гаранция за 110-милиардния кредит от страна на ЕС и МВФ. Намаляването на разходите и повишаването на данъци доведе до социално напрежение в страната. Приемането на бюджета се случи на фона на масови стачки и протести в Атина.

Очаквано нито една от петте парламентарно представени партии, освен управляващата лявоцентриска ПАСОК, не подкрепи бюджета.

В бюджета за 2011 г. е заложен спад на БВП с 3% при 4.2% през 2010 г. Гърция планира да се върне към икономически ръст през 2012 г.

Публичният дълг се очаква да нарасне до 152.6% от БВП, или до 348.5 млрд. евро. Тази година дългът трябва да е 330 млрд. евро, или 142.5% от БВП. Инфлацията е заложена на 2.2%, при 4.6% за 2010 г. Безработицата се предвижда да се доближи до 15% граница.

Бюджетът предвижда ново повишение на потребителските данъци и намаляване на публичните разходи, като например заплатите на държавните служители и на тези в държавни компании, разходите за здравеопазване и отбрана. Предвижда се и либерализиране на така наречените закрити професии, които се радват на привилегии за сметка на конкуренцията на пазара. В тази категория попадат такива професии като адвокати, архитекти, фармацевти, нотариуси и други.