„Очакванията ми за БФБ-София са положителни, като през 2011 г. пазарните нива на привлекателните компании ще се доближават все повече до справедливите такива", коментира Александър Пеев, портфолио мениджър в Съгласие Асет Мениджмънт, за Profit.bg.

„Многократно съм казвал, че обикновеният българин няма инвестиционна култура за разлика от западните икономики и така наречените инвестиционни асоциации не правят нищо по въпроса", бе критичен Пеев. „Точно обратното, дребните инвеститори биват ударени с минималната такса от 1 лв, като се посочва, че дадени малки сделки не били пазарни. Всяка сделка, при която купувач и продавач се срещат е пазарна и не може така да се изкривяват елементарни световни борсови практики и само нашият борсов пазар да бъде удрян, вместо развитието да му се поощрява".

Над 8% от капитала на Еврохолд България бяха прехвърлени на извънрегулиран пазар в понеделник. Основното количество бе изтъргувано в две сделки за по 2.445 млн. акции на цена от 0.408 лв. за лот, или за общо 997 560 лв. всяка. Книжата на групата, която отново привлече вниманието към себе си с новината за предстоящото двойно увеличение на капитала, поскъпнаха на регулиран пазар с 8.01%, до 0.93 лв. за бройка. Обект на търсене бяха 73 620 книжа.

Общият оборот на регулиран пазар достигна в понеделник до 2.12 млн. лв. В основата му бе търговията с книжата на Холдинг Варна. През деня се сключиха сделки с акции от 76 емисии. Повишение в цената имаше при 42 от книжата.

Единствен SOFIX се оцвети в червено вчера. Индексът на „сините чипове" затвори на 370.21 пункта, което бе понижение за деня от 0.19%. Повишението при останалите три индекса бе следното - BG 40 (+0.37%, 115.54 пункта), BG REIT (+1.74, 43.29 пункта) и BG TR30 (+0.62%, 307.44 пункта).

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!