Последният работен ден от годината показа голяма активност на валутния пазар, въпреки почивния ден в Япония и Германия. EUR/USD разшири положителната тенденция от последните три дни и преодоля зоната на стоповете в 1.3370 и се покачи до 1.3424. GBP/USD се покачи до 1.5664, след като цените на недвижимостите в Англия се покачиха според Nationwide за пръв път от май. В подкрепа на еврото беше покачването на EUR/GBP до 0.8648 и на EUR/CHF до 1.2571.

В крайна сметка двойките EUR/USD и GBP/USD приключиха годината на нива от 1.3365 и 1.5589, съответно, което е понижение за единната валута с 6.7%, а за паунда с 3.4% за годината. В последните часове на годината AUD/USD се покачи до 1.0255, което е 28 годишен връх за двойката. Според анализаторите на RBC Capital Markets, курсът се е откъснал значително от фундаменталната обстановка поради тънкия пазар. Разликата между доходностите на 2 г. облигации на Австралия и САЩ говори, че курсът следва да е около 0.9920 според историческата корелация.

За силното рали на еврото през последният ден от годината, влияние оказаха отново слуховете за покупки на евра от Азиатските суверенни играчи при много тънката и неликвидна предновогодишна търговия, като и покриването на къси евра в неговите кросове. Допълнителна подкрепа за еврото оказа и немският канцлер - Меркел. Тя подчерта важността на еврото за Германия, въпреки неотдавнашните проблеми в Еврозоната и заяви, че единната европейска валута е основната за просперитета на Европа.

„Въпреки всичките проблеми, 2010 година беше добра за Германия", каза Меркел. „Немското правителство ще продължи да работи за постигането на важните цели за следващата година и най-важното е, че все повече хора работят. Ние също така ще имаме по-нататъшно подобрение на финансите и опростяване на данъците", допълни канцлера на Германия.

Въпреки позитивният край на месеца и годината за еврото, доминираща тема остава и се очаква да бъде през идната 2011 - суверенна дългова криза. Въпреки финансовата помощ, която получиха Гърция и Ирландия, това не означава, че техните проблеми са приключили. Дилъри посочват вероятността Португалия и Испания да се окажат следващите жертви на дълговата криза, имащи нужда от финансова помощ. Друга важна тема ще бъде способността на Европейският съюз за промяна в законодателството, което ще даде възможност за справяне с кризата. Не по-маловажна е темата за участието на Германия в спасителните планове на ЕС. Немски банкери и политици са разгневени, че по-малките страни от Еврозоната са получили финансова помощ, при липсата на конкретни санкции наложени за превишаването на фискалният им дисбаланс.

Известната британска анализаторска компания Centre for Economics and Business Research каза, че вижда едва 20%-тен шанс Еврозоната да оцелее в настоящия си вид в следващите 10 години, тъй като има голям дисбаланс в конкурентоспособността между отделните страни-членки на Съюза. "Еврото може да се пречупи. Суверенната дългова криза в Гърция и Ирландия удари сериозно Евро нациите през изминалата година", каза шефът на компанията - Дъглас МакУилямс. Той се аргументира с по-дълбокия дисбаланс между по-силните и по-слабите икономики в Еврозоната. „Новата 2011г. може да се окаже година, когато еврото стабилно ще се движи към паритета спрямо долара", каза в заключение той.

За САЩ основни теми за 2011 остават въпросите, дали финансовата програма от 600 млрд. долара, обявена в началото на ноември ще бъде достатъчна; как правителството ще се справи със задаващите се фалити и безработицата; какво ще се случи с огромните бюджетни дефицити на отделните щати и на държавата като цяло и не на последно място кога ще бъде повишен основният лихвен процент.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД