Кризата кара потребителите да бъдат все по-изобретателни. Американците са намерили решение в... наемането.

Когато им притрябва нещо, вместо да купуват, те първо се замислят дали няма някоя компания, сайт, магазин и т.н., които да го дават под наем. Обикновено се оказва, че има!

След коли, смокинги и сватбени рокли, вече можете да наемете и:

Смартфони

Компанията iPhone Trip дава под наем iPhon-и и СИМ карти на пътуващи в чужбина.

Цените започват от 15 долара на ден, като всеки пакет включва интернет без ограничения в над 120 държави по света. Предлага се дори застраховка, в случай, че повредите телефона.

Компании в Ню Йорк, Далас, Чикаго и Вашингтон пък предлагат BlackBerry за командировани в чужбина.

Инструменти

Колко често ползвате бормашина или електрически трион?

Hope Depot и други магазини предлагат инструменти под наем. Клиентът трябва да ги върне чисти, или да плати глоба за почистване. Добре е да се уверите, че знаете как се ползва електрически трион преди да си наемете.

Дизайнерски дрехи, чанти и бижута

Преди време се наемаха само смокинги и сватбени рокли. Днес вече можете да се изфукате с маркова чанта за един ден. Компанията Avelle стана известна покрай филма „Сексът и града".

Тя дава чанти, слънчеви очила и бижута под наем за седмица, месец или цял сезон.

Ковчези

Много американци избират кремацията, но им се налага да купят ковчег за церемонията. Такъв обаче могат да си наемат и то луксозен. Вътрешните му страни се облепят с картон, който се сменя след всеки „клиент".

Учебници

Образованието е скъпо и студентите няма нужда да се обременяват допълнително с цените на учебниците. Безброй сайтове вече предлагат размяна и учебници под наем, като цената пада за помагала с прекалено много подчертавания и бележки.